RTVS bude mať predvolebné diskusie. Chystá aj duely

RTVS bude mať predvolebné diskusie. Chystá aj duely Foto: RTVS

RTVS na rozdiel od volieb do VÚC sa chystá vo veľkom na prezidentské voľby. Pripravuje mimoriadne vysielanie počas kampane aj mimo nej.

 

 

Informovanie mimo kampane
Rozhovory s kandidátmi na prezidenta budú v reláciách Z prvej ruky a Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko. „V oboch reláciách odvysielame 28 minútové tematicky štruktúrované rozhovory moderátorov RTVS s každým z kandidátov na aktuálne témy. Poradie vysielania sa určí na základe priemeru preferencií v prieskumoch verejnej mienky, od najnižších po najvyššie," oznámila televízia, ktorá zverejnila pre kandidátov, ale aj svojich zamestnancov podrobné pravidlá. V prípade, že možnosť na rozhovor kandidát nevyužije, priestor mu prepadne.

Podobné Rozhovory s kandidátmi budú aj v Správach RTVS na Jednotke. „Kandidáti dostanú rovnaký priestor na rozhovor s moderátorom RTVS na aktuálne spoločensko-politické témy," oznámila RTVS.

Foto: RTVS

 

Špeciálne diskusie počas kampane
Predvolebné diskusie budú vysielané v čase kampane naživo. RTVS vyčlení na SRo a STV najviac po jednej hodine vysielacieho času na kandidáta. „Definitívna dramaturgia, čas diskusie, ako aj účasť, či počet divákov, bude známy po definitívnom uzavretí zoznamu kandidátov."

Čas bude rozdelený na 3 časti (v približnom pomere 12:1:7):

1. Štruktúrovaný rozhovor s kandidátmi na aktuálne témy s rovnakými otázkami pre všetkých kandidátov. Vysielané budú v štvordňových intervaloch na   Rádiu Slovensko a na Dvojke RTVS. Tematické reprízy niektorých častí rozhovoru budú odvysielané aj na ďalších programových službách (napr. regionálna tematika – Rádio Regina, kultúrna tematika – Rádio Devín, témy pre mladých – Radio FM, zahraničná politika – RSI, ako aj v národnostnom vysielaní). Nasadenie do programových okien bude určené žrebovaním.

2. Posolstvo kandidátov voličom – vysielané 12. marca na Rádiu Slovensko a na Dvojke RTVS, v repríze na Rádiu Regina vo vyžrebovanom poradí.

3. Prezidentské diskusie – záverečné moderované diskusie kandidátov na aktuálne témy. Kandidáti budú rozdelení do skupín na základe priemerovaných výsledkov prieskumov verejnej mienky, pričom diskusie budú odvysielané v rovnakom čase na Jednotke RTVS a na Rádiu Slovensko. V prípade neúčasti niektorého z kandidátov sa čas diskusie pomerne prispôsobí počtu zúčastnených kandidátov.

 

Hlavné politické diskusie O 5 minút 12 a Sobotné dialógy sa nebudú meniť. „Kandidáti na prezidenta budú v predvolebnom období pozývaní len vo verejnom záujme v prípade nezastupiteľnosti a po konzultácii s riaditeľom Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS."

Ak bude druhé kolo, budú aj duely

Chystajú sa aj prezidentské Duely, tie však budú len v prípade druhého kola prezidentských volieb. „Kandidáti dostanú rovnaký priestor v dueloch (minimálne dvoch), prípadne v rozhovoroch s moderátorom."

Podrobnosti o volebnom vysielaní na RTVS.

 

Prvé kolo volieb bude 15. marca 2014.
Oficiálna kampaň sa začína 15 dní a končí sa 48 hodín pred začiatkom voľby. Kampaň pred voľbou sa teda začína 28. februára 2014 o 7:00 hod. a končí sa 13. marca 2014 o 7:00 hod.
Prípadné druhé kolo voľby sa uskutoční 29. marca 2014. Platí preň, že kampaň sa začína vyhlásením výsledkov prvého kola voľby Ústrednou volebnou komisiou. (pravdepodobne 16. marca 2014) a končí sa 48 hodín pred konaním druhého kola voľby (27. marca 2014 o 7:00 hod.).