Televízia JOJ dostala opäť najviac pokút. Za nevyváženosť aj za reklamu

Televízia JOJ dostala opäť najviac pokút. Za nevyváženosť aj za reklamu Foto: JOJ

JOJ posledné obdobie dostáva od rady  najviac finančných pokút. Tentokrát to boli tisícky za porušenie objektívnosti a nestrannosti  správach, chýbajúcu reakciu druhej strany a za mnoho reklám.

 

 


Sedem tisíc eur dostala JOJ za to, že nemala zreteľne oddelenú reklamu, keď na konci minulého roka po programe Najlepšie počasie odvysielala komunikát označujúci za sponzora programu spoločnosť MedicProgress bez jeho zreteľného oddelenia. Pokuta je aj za program Čierny blesk, ktorý bol päťkrát prerušený reklamou, pričom to bolo viac, ako je povolený limit 12 minút na hodinu.
Ďalších päť tisíc eur dostala JOJ za porušenie ustanovenia o ochrana ľudskej dôstojnosti pri príspevku Výkon ako v réžii britského SS v programe Veľké noviny. Reportáž „spôsobom svojho spracovania a svojím obsahom zasiahla do osobnej cti zobrazenej súdnej úradníčky a ktorá ako dotknutá osoba nedostala priestor vyjadriť sa k tvrdeniam o rozhodnutí súvisiacom
s hospitalizáciou maloletých detí," tvrdí rada.

Odporúčame aj: Majitelia JOJ žiadajú v Čechách licenciu na JOJ a Plus

Ďalších tisíc eur dostal vysielateľ JOJ za to, že na stránke www.noviny.sk v príspevku Úradníci chceli zobrať dieťa od rodiča, skončilo na psychiatrii došlo k porušeniu ustanovenia o ochrane ľudskej dôstojnosti. Podľa rady reportáž spôsobom svojho spracovania a svojím obsahom zasiahla do osobnej cti zobrazenej súdnej úradníčky.

JOJ dostala aj upozornenie na porušenie zákona za nesprávne oddelenie reklamy pri relácii Šport, kde pred a po programe bol nesprávne odvysielaný komunikát označujúceho za sponzora programu internetový obchod Alza.sk.

Markíza dostala upozornenie na porušenie zákona za to, že v Televíznych novinách v reportáži Bezproblémová čierna stavba podľa rady porušila ustanovenie o objektívnosti a nestrannosti spravodajských a politicko-publicistických programov. „V programe nebolo sprostredkované relevantné vyjadrenie dotknutej strany – štátnych orgánov rozhodujúcich v stavebnom konaní," hovorí rada.