RTVS stiahla z obrazu známu moderátorku za jej rasistický status

RTVS stiahla z obrazu známu moderátorku za jej rasistický status

Moderátorka športových správ na súkromnom profile na Facebooku zverejnila status, v ktorom použila rasistické vyjadrenia voči Rómom.

 

 

 

Status medzi tým stiahla. No Print screen už koluje ako virál po celej sieti. „RTVS sa jednoznačne dištancuje od uvedených vyhlásení a osobných názorov, externej spolupracovníčky RTVS, pani Kormútovej, na jej súkromnom profile na sociálnej sieti. Tieto vyjadrenia považujeme za neprípustné, a nezlúčiteľné s prácou mediálne činnej osoby," oznámila RTVS stanovisku pre Omédiách.com.

Odporúčame aj: Prečo Kormúthová nemohla ostať v RTVS?

Kormútová bola jednou z hlavných tvári športu. Moderovala relácie aj v súčasnosti počas MS v hokeji.

"RTVS stiahlo moderátorku s okamžitou platnosťou z vysielania a konkrétne personálne dôsledky v tomto prípade oznámime v pondelok," píše RTVS.

Podľa Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS okrem odborných kritérií potrebných na výkon práce musí takýto človek spĺňať aj požiadavky etické. „RTVS vylučuje akúkoľvek formu diskriminácie. Programoví pracovníci sú povinní zdržať sa všetkých stereotypov v popisovaní konkrétnych rasových, národnostných, etnických, náboženských, sexuálnych, vekových a ostatných sociálnych skupín a ich príslušníkov."  O statuse informoval aj Nový Čas.

Aktualizácia: Moderátorka Kristína Kormúthová poskytla pre Omédiách.com stanovisko, v ktorom svoje vyjadrenia ľutuje a sa ospravedlňuje.