BBC: Ruska televízia si vymyslela, že bolo zabité dieťa

BBC: Ruska televízia si vymyslela, že bolo zabité dieťa

Ruská televízia informovala, že v oblasti Donecka na Ukrajine, ktorú kontrolujú proruskí seperatisti, bolo pri ostreľovaní zabité 10 ročné dievča. Televízia sa odvolala na vyhlásenie veliteľa Doneckej ľudovej republiky.

 


Reportéri BBC Natalia Antelava a Abdujalil Abdurasulov sa vybrali do Petrovského regiónu, kde k tragédii malo dôjsť, informáciu overiť. Svedkov ani rodinu nenašli. Našli však redaktora televízie, ktorý im povedal, že realita je iná.

 

Informáciu z televízie zopakoval pre BBC pravdepodobne zástupca speraratistov, no odmietol redaktorom povedať podrobnosti. Redaktorka sa pokúšala získať informácie od ľudí v meste. Viacerí počuli o tragédii, ale len zo správ. V samotnom meste tragédiu nezaregistrovali, pritom takéto veci sa okamžite medzi miestnymi rozšíria. „Videli sme to v správach, ale neviem povedať, či to u nás bolo," povedala miestna pani. Informácie nemal ani úradník, ktorý má na starosti registráciu úmrtí. „Možno ju zaniesli inde," povedal.

Redaktorom BBC sa podarilo nájsť autora televíznej reportáže, ktorý im povedal, že to bolo vymyslené. „To dievčatko neexistuje... Museli sme to odvysielať," povedal reportér, tvár ktorého BBC neukázala.

Nie je to prvý prípad, keď ruské médiá manipulovali s realitou. No mnohí tomu uveria, naviac v Doneckej oblasti sú odkázaní väčšinou len na informácie z proruských médií. „To je typ informácií, ktorý v ľuďoch rozdúchava nenávisť a ženie túto vojnu vpred," povedala na záver redaktorka.