Historici vyjadrili ostrý nesúhlas s filmom, ktorý odvysielala RTVS

Historici vyjadrili ostrý nesúhlas s filmom, ktorý odvysielala RTVS Archív SFÚ

Filmová novinka Garda vznikla za podpory štátnych fondov v SR a ČR: Audiovizuálneho fondu a Státniho fondu kinematografie.

 

 


V nedeľu 7. júna RTVS odvysielala celovečerný dokumentárny film Garda. „Už len zmienka o Hlinkovej garde dodnes vzbudzuje vášne. Je preto prekvapujúce, že od deväťdesiatych rokov minulého storočia sa tvorcovia dokumentárnych filmov väčšinou vyhýbajú ozvenám gardistickej propagandy a ich vplyvu na dnešnú identitu Slovákov a Slovenska," takto avizovala dokument televízia.

Režisérom dokument o činnosti Hlinkovej gardy v rokoch 1938 až 45 je Ivan Ostrochovský. "Film sa pokúša opísať motiváciu zmýšľania členov jednej z najkrvilačnejších organizácií pôsobiacich v Európe v 20. storočí," napísali tvorcovia. Výsledkom je skôr oslava vojenského Slovenského štátu a jej vojenskej jednotky.

Viacerí renomovaní historici sú znepokojení z toho, že RTVS takýto film odvysielala. Faktografické chyby a nepresnosti, ktoré sú v dokumente, sú podľa nich tým menším problémom filmu. Najväčším problémom filmu je účelová, niekedy až primitívna manipulácia s faktami, dokonca mnohokrát až mechanické preberanie dobovej propagandy totalitného režimu Hlinkovej slovenskej ľudovej strany, píšu v spoločnom vyhlásení riaditeľ Historického ústavu SAV Slavomír Michálek, riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič a ďalší historici.

Najlepšie o tom svedčí selektívny výber výpovedí účinkujúcich, bývalých členov HG a osôb, ktoré pracovali pre vtedajší režim (Kružliak, Pečúch, Tatran). "Autori nekomentujú ich často nepravdivé tvrdenia, napr. Pečúchove slová o zachraňovaní Židov v slovenských pracovných táboroch, Kružliakovu výpoveď o tom, že sa v novinách nepísalo o deportáciách Židov v roku 1942, pričom on sám v tom čase stál na čele tlače a inštruoval novinárov, akým spôsobom majú o deportáciách písať. Podobne Pečúch uviedol aj zavádzajúce tvrdenie o intervencii biskupa Vojtaššáka v prospech zastavenia transportov, ktoré doteraz nebolo podložené žiadnym dokumentom," píšu historici.

Historici upozorňujú, že vo filme nedostali priestor na vyjadrenie ľudia z protifašistického odboja.

Viac: Celé stanovisko historikov

Hlinková garda v dokumente vystupuje ako organizácia so šľachetnými úmyslami. „Pokiaľ sa niektorí jej „nehodní" členovia dopustili voči spoluobčanom násilia a neprávostí, tak boli podľa tvorcov filmu zo strany vedenia štátu potrestaní. Tvorcovia zámerne relativizujú zodpovednosť HG za jej činnosť, perzekúcie a zločiny v službách totalitného režimu," píšu historici.

„Konštatujeme, že film svojim obsahom a jednoznačným tendenčným zameraním je v príkrom rozpore nielen s doterajšími výsledkami slovenskej historiografie, ale pokúša sa manipulovať s historickým vedomím a občianskym svedomím slovenskej spoločnosti pri kritickej sebareflexii vlastných dejín."

"Realizáciou filmu Garda sme chceli po prvýkrát priniesť informácie, ktoré boli slovenskej spoločnosti celé desaťročia zatajované alebo boli deformované štyridsiatimi rokmi totalitného výkladu dejín, v duchu ktorého boli realizované stovky filmov a štúdií, ktoré dodnes nikto neodsudzuje za ich nevyváženosť," povedal pre Pravdu režisér filmu Ivan Ostrochovský.

"Rozhodne odmietame tvrdenie, že tento dokumentárny film bol nevyvážený," reagovala RTVS a pripojila stanovisko režiséra Ivana Ostrochovského.

Prvé video je rozhovor s bývalým gardistom (ukážka ako zmýšľali príslušníci HG). Druhé video je avízo RTVS k spomínaného dokumentu.