Hlavnú televíznu cenu v Rusku získala relácia kontroverzného novinára

Hlavnú televíznu cenu v Rusku získala relácia kontroverzného novinára Reprofoto youtube

Najdôležitejšiu ruskú televíznu cenu získala štátna ruská televízia Rossija 1 za kontroverznú proputinovskú reláciu.

 


Podľa agentúry APA, ocenená relácia Vesti nedeľu (Správy týždňa) je považovaná za jeden z hlavných nástrojov ruskej propagandy. Moderátor relácie Dmitrij Kiseljov je známy kontroverznými výrokmi. Napríklad v marci v roku 2014 povedal: "Rusko je jedinou krajinou, ktorá môže premeniť Spojené štáty v rádioaktívny prach." Odvtedy je na sankčnom zozname EÚ a nesmie cestovať do krajín EÚ. V reláciách útočí na Západ, ale aj na homosexuálov, Ukrajincov a chváli Putina. Povedal napríklad aj toto: "Gayovia a lesby by mali mať zakázané darovať krv a spermie a v prípade, že by zahynuli pri automobilovej nehode, by ich srdcia mala byť spálené."

 

Prestížna cena TEFI sa v Rusku udeľuje od roku 1994. Kontroverzná relácia získala tento rok prvé miesto v hlavnej kategórii: najlepšia spravodajská relácia.

Kiseljovov dvojhodinový program sa vysiela každú nedeľu večer a podľa APA je výrazne protizápadný a vysiela pochvalné materiály o prezidentovi Vladimírovi Putinovi. "Dmitrij Kiseljov je jedným z kľúčových ruských propagandistov. Významne sa podieľal na prenesení informačnej vojny zo štádia konceptu do reality," povedal pre iDNES.cz politológ Václav Lídl.

Práve štátna televízia Rossija 1, kde Kiseljov pôsobí, minulý mesiac odvysielala kontroverznú reláciu o invázii sovietskych vojsk do Československa v roku 1968. Relácia vyvolala vlnu kritiky v ČR aj na Slovensku. Ministerstvá zahraničia v Prahe i Bratislave a mnohé osobnosti reláciu ostro odsúdili.