Kyjev zakázal filmy s proruským hercom Depardieuem

Kyjev zakázal filmy s proruským hercom Depardieuem Foto: Kremlin.ru

Ukrajinské úrady dali francúzskeho herca Gérarda Depardieua za jeho kladný vzťah k Moskve na čiernu listinu osobností, ktoré sú podľa nich "hrozbou pre národnú bezpečnosť". Na Ukrajine je naďalej zakázané uvádzať jeho meno v médiách a premietať filmy, v ktorých hrá, uviedla dnes francúzska tlač.

 


Kyjev podľa denníka Ouest France najprv pobúrilo hercovo vyhlásenie na filmovom festivale v Lotyšsku v auguste 2014, že "má rád Rusko a Ukrajinu, ktorá je súčasťou Ruska". Trpezlivosť ukrajinským úradom došla, keď sa Depardieu podobne vyjadril tento rok v máji na medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

 

"Do ZSSR jazdím stále. Teda chcem povedať, do Ruska! Stále vidím (ruského prezidenta Vladimira) Putina a mám ho veľmi rád. Ukrajine nikto nerozumie. Poznal som veľmi dobre ukrajinského (zvrhnutého proruského) prezidenta Viktora Janukovyča a zbožňujem ukrajinský ľud," povedal podľa denníka vtedy Depardieu novinárom na juhu Francúzska.

Ukrajinci tak až do odvolania neuvidia filmy ako napríklad Edith Piaf, filmovej adaptácie populárneho komiksu Asterix a Obelix, Cyrano z Bergeracu, Zelená karta, 1492: Dobytie raja, Drž hubu!, Buzica, Balzac, ani televízne seriály ako je Napoleon, Gróf Monte Cristo a Bedári.

Ukrajinskej ministerstvo kultúry od začiatku mesiaca vypracovalo zoznam 600 kultúrnych osobností, ktoré sú považované za príliš blízke ruskej vláde. Podľa denníka Le Figaro sú medzi nimi napríklad srbský filmový tvorca Emir Kusturica, americký režisér Oliver Stone či americký herec Steven Seagal.

Aktualizácia (22. júla): Ukrajinský minister poprel správy o zákaze Depardieua a jeho filmov