Nova začne vysielať seriál Atentát, podľa námetu dvoch investigatívnych novinárov

Nova začne vysielať seriál Atentát, podľa námetu dvoch investigatívnych novinárov

Podľa námetu a scenára investigatívnych novinárov Jozefa Klímu a Janka Kroupy vznikol pôvodný seriál Atentát, ktorý začne 12. októbra vysielať televízia Nova.

Osemnásťdielna novinka rozpráva fiktívny príbeh o pokuse o atentát na prezidenta republiky.
V priebehu vyšetrovania sú postupne odkrývané viaceré kriminálne kauzy, ktoré vychádzajú zo skutočných udalostí.

Hlavné úlohy vytvorili Robert Jašków, Hana Vagnerová, Jan Kraus, Marek Taclík, Anna Šišková, Ján Dolanský a Miroslav Táborský. 

Režisérmi boli Jiří Chlumský a Petr Nikolaev. Atentát voľne nadväzuje na príbeh postáv, ktoré diváci poznajú zo seriálu Expozitúra.

Seriál priblíži viaceré medializované kauzy: napríklad prípravu zbrojných zákaziek na mieru, obohacovanie sa na predražených stavebných zákazkách či nelegálne financovania politických strán. "Je tam napríklad diel týkajúci sa kauzy plzenských práv a predávaných titulov. Ďalší pripomenie kauzu údajne kupovaných a predávaných prezidentských milostí či prípad zbrojára nájdeného v kóme pod poľovníckym posedom. Sú tam aj časti týkajúce sa nacistického hnutia, "povedal Klíma.

Dodal, že pri príprave scenára mu investigatívny novinár Kroupa dodával rozšírené námety, zatiaľ čo on ich "obaľoval mäsom."

Foto: TV Nova


Podľa Klímu môže séria kedykoľvek pokračovať. "Rovnako ako hrdinovia z Expozitúry sa preniesli ďalej, môžu sa teraz objaviť aj v ďalšom projekte, venovanom napríklad tajným službám," povedal.

Upozornil, že scenár vznikal v čase, keď bol prezidentom Václav Klaus - hrá ho Jan Kraus. "Naopak dokončoval sa v čase, keď bol vystriedaný Milošom Zemanom, ale o ňom to nie je," dodal.

Hlavných hrdinov Terezu Hodačová (Hana Vagnerová) a Dana Chládka (Robert Jašków) v seriáli doplní napríklad prezident republiky Václav Wolf (Jan Kraus), jeho žena Ester (Anna Šišková), prezidentov poradca Jiří Forestek (Marek Taclík) a majiteľ bezpečnostnej agentúry Bronislav Miler (Jiří Dvořák).