RTVS priniesla populárny škandinávsky kriminálny seriál Most

RTVS priniesla populárny škandinávsky kriminálny seriál Most RTVS

Seriál Most sa stal medzinárodným hitom a bol uvedený vo viac ako 150 krajinách.

 



Švédsko–dánsky koprodukčný kriminálny seriál vznikol v roku 2011, patrí medzi najpopulárnejšie na svete.

 

Na moste medzi Kodaňou a Malmo nájdu napoly prepolenú mŕtvolu ženy z mestského úradu v Malmö. Prípad dostane na starosti detektívka Saga Norenová. Pri pátraní zistí, že spodná polovica tela patrí neznámej Dánke a tak sa musí spojiť s kolegom z dánskej polície Martinom Rohdem a viesť vyšetrovanie spolu s ním...

Názov seriálu Most odkazuje k impozantnej stavbe, ktorá cez úžinu Öresund spája dánsku metropolu Kodaň so švédskym prístavným mestom Malmö. Čoskoro sa ukáže, že vražda bola prvým krokom páchateľa, ktorý svojimi činmi chce poukázať na päť neduhov súdobej spoločnosti.

Vedľa samotného vyšetrovania a jeho presahov do škandinávskej reality predstavuje ďalší dejový oblúk spolupráce oboch vyšetrovateľov. Na jednej strane stojí Dán a záletný otec početnej rodiny Martin Rohde, stvárnený Kimom Bodniom, s ktorým ostro kontrastuje chladná a patologicky racionálna Saga Norénová, ktorú hrá švédska herečka Sofia Helinová.

Autorom dôkladne prepracovaného scenáru je Hans Rosenfeldt.

Na motívy seriálu vznikli aj dva remaky, americký The Bridge zasadený na hranici USA s Mexikom a francúzsko-britský The Tunnel, kde je prvá telo nájdené v Eurotuneli pod Lamanšským prielivom.

RTVS prvé dva diely odvysiela 5. marca o 22 hodine.