Film Červený kapitán láme rekordy

Film Červený kapitán láme rekordy Tototal film

Prvý film podľa bestselleru Dominika Dána prekonal očakávania.

 


Na film režiséra Michala Kollára, ktorý vznikol v slovensko–česko–poľskej koprodukcii prišlo počas prvého víkendu rekordných 36 328 divákov. Podľa Únie filmových distributérov SR je to historicky najvyššie číslo návštevnosti počas prvého víkendu uvedenia filmu do kín. Červeného kapitána videlo viac ľudí ako úspešnú Báthory Juraja Jakubiska či Jánošíka Agnieszky Holland.

 

Historická tabuľka návštevnosti slovenských hraných filmov počas prvého víkendu:
1. ČERVENÝ KAPITÁN 36 328 DIVÁKOV
2. BÁTHORY 35 925
3. JÁNOŠÍK 31 107
4. POKOJ V DUŠI 20 464
5. LÓVE 17 575

Červený kapitán vznikol na základe knižnej predlohy bestselleru Dominika Dána Červený kapitán.

O čom je film?
Príbeh sa odohráva v lete v roku 1992, pol roka pred rozdelením Československa. Mladý detektív Richard Krauze sa dostáva k novému prípadu - na cintoríne bola vykopaná mŕtvola kostolníka Kloknera s klincom v hlave. Krauze zisťuje, že za jeho umučením stojí bývalá ŠtB a nikdy nenájdený spis zachytávajúce zločiny kňazov, na základe ktorého ŠtB vydierala cirkev. Prípadom posadnutý Krauze sa vydáva naprieč rozpadajúcom sa Československom hľadať muža, ku ktorému vedú všetky stopy: Červeného kapitána, špecialistu na "konečné" výsluchy. Krauze však nie je sám, kto ho hľadá .

„Červeného kapitána si ľudia navzájom odporúčajú a to priláka ďalších divákov. Zdá sa dokonca, že na neho chodia aj ľudia, ktorí dlhé roky v kine neboli, "cituje režiséra filmu Michala Kollára web totalfilm.cz.

Scenár napísali Miro Šifra, Michal Kollár a Anna Fifíková.
Vo filme hrajú napríklad Marián Geišberg, Zuzana Kronerová, ale aj Ladislav Chudík, ktorý nedávno zomrel, a mnoho ďalších známych hercov z Česka aj Slovenska. Hlavnú postavu Červeného Kapitána stvárnil Oldřich Kaiser.