RTVS podpísala zmluvu na politický thriller od Dominika Dána

RTVS podpísala zmluvu na politický thriller od Dominika Dána Reprofoto

„Na cintoríne bola vykopaná mŕtvola kostolníka s klincom zarazeným v hlave. Detektív zisťuje, že za jeho umučením stojí bývalá ŠtB a že súvisí s nikdy nenájdenými spisom zachytávajúcim zločiny kňazov, na základe ktorého ŠtB cirkev vydierala. Všetky stopy pritom vedú k Červenému kapitánovi, špecialistovi na "konečné" výsluchy. Nález mŕtveho muža v Československu krátko po novembri 1989 zavedie mladého vyšetrovateľa do minulosti, k odkrývanie praktík ŠtB pri prenasledovaní Cirkv."

 

 

Takto sa začína detektívny thriller Červený kapitán, ktorého predlohou je román Dominika Dána. Celovečerný film vzniká v česko-slovensko-poľskej koprodukcii. 


RTVS pred niekoľkými dňami  podpísala koprodukčnú zmluvu so spoločnosťou Sokol Kollar na výrobu celovečerného filmu Červený kapitán, čím sa pridala k viacerým partnerom filmu. Film natáča slovenská spoločnosť Sokol Kollar s českou firmou Fog'n'Desire Films, poľskou Mental Disorder 4 a ďalšími. Okrem RTVS partnerom je aj Česká televízia. Celkový rozpočet filmu je viac ako 2 milióny eur. RTVS prispeje sumou 150 tisíc eur. Natáčanie má byť ukončené v budúcom roku.

Dvojhodinový film pôjde najprv do kín a po 11 mesiacoch od kinopremiéry aj na obrazovku RTVS. Premiéra je naplánovaná na rok 2016.

Foto: Fog'n'Desire Films

"Pomerne verne sme sa držali knižnej predlohy. Obsahuje dosť elementov na to, aby sa z nich dala poskladať vierohodná adaptácia," povedal podľa ČT k scenáru režisér Michal Kollár.
Film vzbudil pozornosť už v lete, keď kvôli natáčaniu boli uzavreté niektoré komunikácie v Bratislave. Natáčalo sa aj v Česku či v Poľsku. V Krakove natáčal štáb bitku, za Barrandovskými ateliérmi nechali zapáliť lúku, filmovalo sa aj na diaľnici v Čechách.

Odporúčame aj: RTVS na sklonku roka podpísala zmluvy za niekoľko miliónov

So scenárom vypomáhal aj Miro Šifra a Anna Fifíková. Na filme sa podiel ako technický konzultant aj autor predlohy bývalý kriminalista píšuci pod pseudonymom Dominik Dán.

Vo filme hrá napríklad známy poľský herec Maciej Stuhr, Marián Geišberg, Zuzana Kronerová, Helena Krajčiová, Ladislav Chudík, Michal Suchánek.Červeného kapitána hrá Oldřich Kaiser.„Jeho práca spočívala v mučenie ľudí. Strkal im klince pod nechty, vymýšľal rôzne metódy, ako z nich vytĺcť informácie, a oni mu niekedy umierali pod rukami," povedal pre ČT Kaiser.