Riaditeľ Markízy k strate divákov: Koncom roka 2017 budeme opäť lídrom

Riaditeľ Markízy k strate divákov: Koncom roka 2017 budeme opäť lídrom Foto: Markíza

Televízia Markíza urobila vážne rozhodnutie, ktoré ju stojí výrazný odliv divákov.

 


Od začiatku roka už diváci nenaladia stanice Markízy cez anténu. Vedenie televízie sa rozhodlo nepredĺžiť zmluvu so spoločnosťou Towercom na šírenie signálu cez DVB-T, dôvodom je suma, ktorú Towercom požadoval. Počas prvých dvoch dní prišla Markíza v porovnaní s minulým rokom o cca tretinu divákov. Prvý a druhý januárový deň mala 12,2 a 12,4% trhový podiel, lepšie čísla mala nielen JOJ ale aj Jednotka (RTVS). Tretí deň (včera) si síce trochu polepšila na 14,4%, lídrom však ostala televízia JOJ, ktorej diváci pribudli. Generálny riaditeľ Markízy MATHIAS SETTELE v rozhovore pre Omédiách.com vysvetľuje dôvody.

 

Čo hovoríte na prvé výsledky sledovanosti Markízy v roku 2017? Očakávali ste taký prepad?

Zdroj: PMT/TNS

"Keď hovoríme o takej veľkej zmene, akou je odchod z DVB-T, nemôžeme robiť závery na základe posudzovania 2-3 dní, bolo by to od nás nielen unáhlené, ale aj neprofesionálne. Nie je dôvod robiť si starosti kvôli výsledkom prvého mesiaca, či dvoch, kampane za január a február pre klientov určite naplníme. Sme si istí, že postupne, mesiac po mesiaci, sa výsledky budú zlepšovať a ku koncu roka 2017 budeme opäť trhovým lídrom."

Odporúčame aj: Markíza odchodom z antény prišla o divákov a pozíciu lídra

Aký vývoj sledovanosti predpokladáte?

"Podľa našich informácií od prevádzkovateľov platforiem výrazne stúpol záujem o služby, ktoré poskytujú. Stanice skupiny Markíza poskytujú kvalitné programy rôznorodého zamerania už viac než dvadsať rokov, a preto veríme, že o ne diváci nebudú chcieť prísť."

Ako divákom vysvetľujete rozhodnutie opustiť anténu?

"Chceme nasledovať trendy a rozumne investovať rozpočtové zdroje, a tak prinášať našim divákom ten najlepší program."

Aké kroky podnikáte, aby ste nestratili divákov?

"Poskytujeme im informácie o alternatívach ako sledovať vysielanie staníc Markízy (káblová televízia, satelit, IP TV)."

Ako hodnotíte cenu, ktorú požadoval Towercom?

"Ceny za voľné šírenie prostredníctvom DVB-T boli mimoriadne vysoké a dosahovali úroveň niekoľko miliónov eur ročne. V porovnaní s inými nákladmi na reach domácností bol tento pomer veľmi vysoký a rokovania o zľave neboli možné."

Je tu ešte možnosť, že sa na anténu (k Towercomu) vrátite?

"Neplánujeme návrat do DVB-T."

Zaujíma vás zákulisie médií? Sledujte nás na facebooku.