Markíza pozvala aj Mečiara a Lexu. Účasť prisľúbil Cuper, no vypol sa

Markíza pozvala aj Mečiara a Lexu. Účasť prisľúbil Cuper, no vypol sa Reprofoto Markíza

Keď bol nedávno niekdajší premiér Vladimír Mečiar diskutovať o Mečiarových amnestiách v TA3, nezabudol sa poďakovať televízii TA3 za to, že ho pozvala, a posťažovať sa na ostatné médiá, ktoré mu nedávajú priestor na obhajobu. V TA3 si dal podmienku, aby šla relácia naživo.

 

 

Dnes mala Markíza mimoriadnu reláciu o Mečiarových amnestiách. Relácia šla tiež naživo, no Mečiar neprišiel. „Do diskusie sme samozrejme pozvali aj expremiéra Vladimíra Mečiara a bývalého ministra vnútra Ivana Lexu, no obidvaja účasť odmietli," povedal na začiatku diskusie moderátor relácie Michal Kovačič.

Televízia priniesla prebraté vyjadrenia Mečiara od TA3 a Lexu odchytila redaktorka Markízy na letisku, kde mu ponúkla priestor na vyjadrenie, ktorý nevyužil.

Markíza pozvala do relácie viacero hostí. Jedným z hlavných bol korunný svedok zavlečenia Oskar Fegyeveres, ktorý sa musel kvôli vlastnej bezpečnosti skrývať v zahraničí. Hneď na začiatku relácie na otázku Zlatice Puškárovej – Švajdovej: „Môžete povedať, či vtedajšia tajná služba na čele s Ivanom Lexom priamo organizovala únos Michala Kováča mladšieho?" bez zaváhania odpovedal: „Keďže som sa toho, ako príslušník SIS zúčastnil, tak si myslím, že áno." V relácii Fegyeveres hovoril podrobne o tom, ako prebiehal únos. „Vyzeralo to ako policajné akcia. Čakali sme na pokyn, aby sme zatarasili cestu, keď sa pohne z domu. Čo sa aj stalo. Vedeli sme, že máme zatarasiť cestu, no nevedeli sme čo sa stalo," povedal Fegyveres. O únose sa dozvedel druhý deň z rádia. Vraždu Róberta Remiáša má podľa neho na svedomí podsvetie na objednávku SIS.

Televízia priniesla aj názor matky zavraždeného Róberta Remiáša: "Bola to politická vražda na objednávku," hovorí o smrti syna Anna Remiášová.

Markíza pozvala do relácie aj bývalého poslanca za HZDS Jána Cupera, ktorý v minulosti zastupoval Lexu ako advokát. Do relácie nakoniec neprišiel. „Mali sme privítať Jána Cupera, ktorý prisľúbil aj potvrdil účasť, no neprišiel a televízii nezdvíhal telefón," zopakovali niekoľkokrát moderátori. Televízia a s ním pokúšala spojiť aj počas relácie. Neskôr moderátor oznámil, že telefón si vypol.

Foto: Facebook Hotel Rozálka

V relácii hovorili o zavlečení prezidentovho syna a udalostiach z roku 1995 aj novinárka Ľuba Lesný či humorista Milan Markovič, ktorý pre svoje názory mal zakázané vystupovať v STV, ale aj politici, či vyšetrovateľ Peter Vačok. Paradoxne jediný, ktorý ako tak spočiatku obhajoval amnestie, bol spevák Otto Weiter, ktorý vystupoval pred rokmi na mítingoch HZDS. „Nespieval som pre HZDS, spievali sme pre tých ľudí," povedal. "Som za zrušenie amnestií, ale nerozumiem, prečo sa to už dávno nezrušilo, veď tu boli aj iné vlády," hovoril v relácii Weiter.

Televízia priniesla zaujímavý prieskum medzi divákmi, z ktorého vyplýva, že veľká väčšina hlasujúcich je za zrušenie amnestii. „Nerozumiem tomu, prečo tie amnestie sú nezrušiteľné. Keby sa právo nadradzovalo nad morálku, tak by nemohli byť odsúdení ani nacisti," hovorí Ľuba Lesná. Slabou stránkou relácie bolo, keď televízia nenechala dopovedať názor novinárky Lesnej, pretože bol priestor na reklamu. Šéf spravodajstva Markízy Henrich Krejča to na facebooku vysvetľoval zákonnými povinnosťami televízie.