Danko ohlásil zrušenie koncesionárskych poplatkov

Danko ohlásil zrušenie koncesionárskych poplatkov Ilustr.foto: FB A. Danko

 Na dnes, sviatok Troch kráľov, si predseda parlamentu a SNS Andrej Danko nachystal novú tému, ohlásil, že koncesionárske poplatky by sa mali zrušiť.

 „Nový rok so sebou priniesol aj pozitívnu informáciu o dobrom hospodárení štátu. Ušetrených 800 miliónov € by sme mali investovať do ľudí. Jednou z možností, kam spolu s ďalšími opatreniami smerovať peniaze, je aj do zrušenia koncesionárskych poplatkov," hovorí Danko.

Odporúčame aj: Ako ušetriť na koncesionárskych poplatkoch, prinášame rady a tlačivá

Dlh verejnej správy za rok 2017 by mal klesnúť pod 51% HDP. Plánovaný schodok 2 miliardy eur tak dosiahne len 1,2 miliardy eur, čiže v skutočnosti klesne o 800 miliónov eur, počíta Danko.

„Verejnoprávny rozhlas a televízia môžu fungovať aj bez koncesionárskych poplatkov," povedal Danko.

SNS otvorila tému koncesionárskych poplatkov už viackrát, nikdy ju nedotiahla do konca.

Odporúčame aj: Danko vyšiel s pravdou von: chce štátnu televíziu

Ročný rozpočet RTVS je okolo 130 miliónov eur, z toho 78 miliónov eur získava z koncesionárskych poplatkov.

Podľa Dankových slov "SNS má rozbehnutých viacero ideí, ktoré by sa aj vďaka týmto peniazom podarilo zrealizovať", aké konkrétne, už SNS v tlačovej správe nepíše.

Danko prichádza s touto témou po tom, ako Jaroslav Rezník otvoril tému zvyšovania „koncesionárskych poplatkov alebo priameho financovania RTVS zo štátneho rozpočtu." Podľa neho je nespravodlivé, že hlavný zdroj príjmov RTVS sa nezvyšoval už 15 rokov.
„Tento stav je nespravodlivý predovšetkým voči poslucháčom a divákom. Otázka je, či sme ako spoločnosť neminuli ten správny okamih, keď bola príležitosť dostať to do stavu trvalo udržateľného rozvoja," povedal Rezník v rozhovore pre agentúru SITA.

Zrušenie koncesionárskych poplatkov už dlhodobo navrhuje OĽaNO. Jozef Viskupič už viackrát predložil do parlamentu návrh, ktorý spočíva v zrušení poplatkov ale aj zmluvy so štátom a naviazaní financovania na presne určené percento z hrubého domáceho produktu (HDP). „Výrazne by sa znížil politický vplyv, stúpla by kvalita a objektivita televízneho vysielania a spravodajstva a zaviedol by sa pre RTVS veľmi dôležitý valorizačný mechanizmus financovania, ktorý by vyplýval z každoročnej zmeny HDP," povedal Viskupič.