JOJ a Markíza budú opäť bojovať s podobnými formátmi. Ich šéfom sa to nepáči

JOJ a Markíza budú opäť bojovať s podobnými formátmi. Ich šéfom sa to nepáči Foto: xfactorusa.com

Markíza v marci prinesie drahú šou Hlas Česko Slovenska, JOJ lukratívne prvýkrát X Factor, tiež na jar. Šéfovia JOJ a Markízy sa nad tým pozastavujú.

 

 

Spevácka šou Hlas Česko Slovenska, ktorú bude Markíza vyrábať s televíziou Nova, sa na obrazovke podľa informácií Omédiách.com objaví v marci. Na jar avizuje licencovanú šou aj JOJ - X Factor. Obe sú výpravné, licencované, drahé, v oboch sa súťaží v speve. Je vysoko pravdepodobné, že sa budú vysielať v rovnakom  čase, podobne ako v minulosti, keď sa v oboch televíziách spievalo, ale aj tancovalo či varilo.

„Dva dni potom, čo sme dali von upútavky na X Factor, spustili reklamu na Hlas. Tak teraz čo? Fakt je, že nemá zmysel, aby oba programy chodili v rovnakom čase. Vždy tam musí byť nejaká alternatíva pre diváka. Myslím si, že keď dvaja najsilnejší hráči stále vysielajú to isté, tak divákom lezieme parádne na nervy," povedal šéf JOJ František Borovský v rozhovore pre Aktuálne.sk.

Súperenie sa nepáči ani šéfovi Markízy, práve to ho pri príchode na Slovensko prekvapilo. „Takéto kopírovanie programov je dosť neobvyklé. Už som sa s tým síce stretol, ale nie v takej miere ako u vás. Napríklad v Turecku a Grécku sa tiež vysielajú všetky spravodajské relácie v rovnakom čase. Nie je to dobré pre nikoho... Je to podobné, ako keby som na trhu ponúkal kvalitné jablká a naraz príde s jablkami aj konkurencia. Sú lacnejšie, ale nekvalitné," povedal Mathias Settele pre Eurotelevíziu.

Markíza avizuje, že šou Hlas Česko Slovenska bude vylepšená. „Materská spoločnosť Talpa šou vylepšila na základe podnetov z celého sveta. Zabudnite na amatérov bez štipky súdnosti, ktorí sa chodia do najrôznejších súťaží len zviditeľniť. Nezaujíma nás vizáž, nerozhodujú sympatie ani vek. Rozhoduje len hlas a schopnosť zaujať," avizuje televízia. Za Slovensko do poroty zasadnú speváčka Dara Rolins a raper Majk Spirit, za Česko speváčka Marta Jandová, spevák Michal David a líder skupiny Kabát Pepa Vojtek. Moderátormi budú Leoš Mareš a Martina "Tina" Csillaghová.
Inovovaný Hlas Česko Slovenska bude pozostávať zo štyroch fáz: výberov naslepo, súbojov, knokautových kôl a napokon zo série priamych prenosov.

JOJ zatiaľ presný dátum štartu X Factoru neoznámila. Avizuje, že to bude na jar. „Prvého víťaza spoznáme už v prvej polovici roku 2014. Už teraz sa môžu hlásiť všetci, ktorí si myslia, že majú talent a chcú vyhrať cenu, ktorá im zmení život. Prihlásiť sa môžu v štyroch kategóriách - dievčatá, chlapci, starší ako 28 rokov a skupiny. Nemáme žiadne obmedzenia," takto oslovovala spevákov televízia. Kastingy prebiehali na Slovensku v decembri a v Čechách budú v januári. Režisérom je Jeffo Minařík.

Formát X Factor sa od svojej premiéry v roku 2004 stal najsledovanejšou šou v Británii, minulý rok to bol desiaty ročník. Na jeseň sa vysielal X Factor po tretíkrát aj na americkom televíznom trhu, kde bol porotcom samotný tvorca show Simon Cowell.

Foto: JOJ, Markíza