Takmer v polovici diskusií nechali médiá Fica samého

Takmer v polovici diskusií nechali médiá Fica samého

Od volieb až do konca roka bol najčastejším hosťom politických diskusií premiér Robert Fico. Najčastejšie rečnil sám v RTVS a to aj v čase, keď bolo známe, že kandiduje za prezidenta.

 

 

V období od nástupu druhej vlády Roberta Fica v apríli roku 2012 až do konca roka 2013 bol premiér najčastejším hosťom štyroch politických diskusií (O 5 minút 12, V politike, Sobotné dialógy a Na telo). Premiér ich navštívil spolu 43-krát. Bez oponenta diskutoval 19-krát. Vyplýva to z kvantitatívnej analýzy, ktorú vypracovala spoločnosť NEWTON Media.

Najviac bez oponenta diskutoval premiér v Sobotných dialógoch spolu 15-krát. V RTVS diskutoval sám aj v čase, keď bolo známe, že kandiduje za prezidenta. RTVS má už od čias premiéra Vladimíra Mečiara (pôvodne v STV) a od Mikuláša Dzurindu (v rozhlase) zaužívané pravidlo, že pravidelne poskytuje takýto nadštandardný priestor premiérovi, čo opozícia aj médiá pravidelne kritizujú.
V politike na TA3 bol Fico sám trikrát a raz v O 5 minút 12.

 

S Ficom diskutuje najčastejšie Béla Bugár (Most-Híd) a Ján Figeľ (KDH). Naopak predsedovia dvoch opozičných strán Igor Matovič (OĽaNO) a Richard Sulík (SaS) v diskusii s premiérom neboli.

Na druhom mieste skončil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), tretí skončil ďalší minister Ficovej vlády Robert Kaliňák. Najlepšie z opozície skončil na štvrtom mieste predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo (26-krát).

„Ak sa pozrieme na diskusie z pohľadu strana Smer-SD vs. ostatní, tak 48% podiel by prináležal poslancom Smeru a členom vlády a 52% opozícii," povedal Martin Gonda mediálny analytik NEWTON Media.

Vláda Ivety Radičovej
Aj počas vlády Radičovej najviac diskutoval Fico. Spolu 57-krát. Vtedajšia premiérka skončila na druhom mieste (26-krát), z tohto počtu diskutovala sama 22-krát.