150 osobností posiela Mikovi otvorený list kvôli Hríbovej Lampe

150 osobností posiela Mikovi otvorený list kvôli Hríbovej Lampe Reprofoto

Je "zrejmé, že to nechcete urobiť otvorene a pomenovaním nátlaku, ktorý Vás k tomu vedie, ale alibisticky, skryto a nepriamo, lebo kroky likvidujúce reláciu vyvolávajú na verejnosti negatívne odozvy a pre STV znamenajú rapídnu stratu ťažko nadobudnutej povesti“ píšu Srholec, Stanke, Gál, Kaščák a ďalší.

 

 

Vydavateľstvo W Press dnes zverejnilo Otvorený list za záchranu relácie Pod lampou. V nej 150 osobností verejne vyjadruje zastaveniu relácie" Pod lampou svoje NIE"

"Pokladáme za svoju vnútornú povinnosť solidarizovať sa s divákmi, pre ktorých stelesňuje relácia Pod lampou slobodu a kvalitu verejnoprávnych médií na Slovensku a s tvorcami relácie, pre ktorých je slobodná výmena názorov dôležitejšia ako umývanie si rúk. Pokladáme za potrebné vyjadriť našu solidaritu, a vyjadriť ju verejne, lebo sa nechceme naším mlčaním zúčastňovať na tomto nátlaku," píšu.

RTVS zatiaľ nepodpísala zmluvu s vydavateľstvom W Press na výrobu ďalších častí. Dôvodom sú spory Václava Miku so Štefanom Hríbom a tvorcami, za ktorými vidí Mika hrozbu pokút a zneužívanie RTVS na marketingové ciele .týždňa a Hríb a tvorcovia skôr to, že Mika neustál politické tlaky.

Viac: Hríb: Dnešným zákerným rokovaním Mika definitívne pochoval a zabil Lampu

„STV prežila po roku 1989 hviezdne okamihy, časy poníženia aj pokusov vymaniť sa z otrockej závislosti od moci. Svojou sebadeštrukciou sa stala postupne nedôveryhodnou. Preto verejnosť po Vašom nástupe do funkcie riaditeľa RTVS prijala s pocitom zadosťučinenia Vaše kroky na obnovenie verejnoprávnej autority TV," píšu.

„Relácia Pod lampou sa stala svojím dlhoročným zápasom o nezávislú a kvalitnú žurnalistiku vlajkovou loďou slobodnej diskusie so značným diváckym ohlasom. Drakonickú pokutu Rady pre vysielanie a retransmisiu by bolo možné chápať aj ako pokus zredukovať v demokratickej spoločnosti rámce slobodnej diskusie. Nevieme, aký nátlak Vás viedol k rozhodnutiu nepostaviť sa za reláciu vlastnej televízie, ale zbaviť sa jej," píše sa v liste, pod ktorým je podpísaných 150 osobností. Napríklad Egon Gál, Tomáš Janovic, Anton Srholec, Anna Polcková, Daniel Pastirčák, Michal Kaščák, Fedor Gál, Ivan Štrpka, Stanislav Rakús, Gabriela Rakúsová, Dušan Dušek, Zuzana Bartošová, Ladislav Snopko, Robert Kirchhoff, Milena Prekopová, Lucia Piussi, Ľubo Stacho, Blaho Uhlár, Peter Paluda, Grigorij Mesežnikov, Richard Stanke.

Celý otvorený list

Požiadali sme RTVS o stanovisko.