Sociálna sieť Threads má za päť dní 100 miliónov užívateľov, drží tak prvenstvo

Sociálna sieť Threads má za päť dní 100 miliónov užívateľov, drží tak prvenstvo Ilustr. foto: Meta

Sociálna sieť Threads má za necelých päť dní fungovania 100 miliónov užívateľov. Ako najrýchlejšie rastúca aplikácia tak prekonala program ChatGPT, ktorý túto hranicu dosiahol za dva mesiace. Uviedla to dnes stanica BBC, ktorá sa odvoláva na údaje z dátovej platformy Quiver Quantitative. Podľa spoločností Cloudflare a Similarweb návštevnosť konkurenčnej siete Twitter viditeľne klesá, upozornil spravodajský server CNBC.

Aplikáciu Threads minulý týždeň sprevádzkovala v stovke krajín americká spoločnosť Meta Platforms, pod ktorú spadajú aj sociálne siete Facebook či Instagram alebo komunikačné aplikácie WhatsApp. V Európe sieť Threads nie je zatiaľ k dispozícii - firma vyhodnocuje únijnú reguláciu zdieľania dát medzi novou platformou a sieťou Instagram.

Šéf spoločnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg uviedol, že aplikácia mala za prvých sedem hodín fungovania desať miliónov používateľov a že ich počet do štvrtkového rána presiahol 30 miliónov. Za ďalších 24 hodín sa počet používateľov viac ako zdvojnásobil a podľa údajov platformy Quiver Quantitative má aplikácia už 100 miliónov používateľov.

Sieť Twitter, ktorej nová platforma konkuruje, má okolo 350 miliónov používateľov. Firmu Twitter vlani prevzal podnikateľ Elon Musk, ktorý urobil množstvo zmien s cieľom zlepšiť hospodárenie firmy. Niektorí používatelia sú s tým nespokojní a hľadajú alternatívne platformy, najčastejšie sa spomínajú siete Mastodon a Bluesky.

Šéf spoločnosti Cloudflare Matthew Prince zverejnil v nedeľu na platforme Twitter snímku obrazovky, ktorá ukazuje, že prevádzka na tejto sociálnej sieti "sa prepadáva". Podľa údajov spoločnosti Similarweb, ktorá sa zaoberá analýzou webových stránok, klesla návštevnosť siete Twitter za prvé dva dni, kedy bola dostupná platforma Threads, o päť percent v porovnaní s predchádzajúcim týždňom. V porovnaní s rovnakými dňami v roku 2022 poklesla návštevnosť platformy Twitteru o 11 percent, dodala spoločnosť.

Server CNBC v júni s odvolaním sa na interné dokumenty Twitteru napísal, že počet zamestnancov firmy od Muskovho nástupu klesol o 82 percent zhruba na 1300 ľudí. Musk vtedy reagoval tvrdením, že pre Twitter pracuje 2300 zamestnancov a tisíce zmluvných partnerov. Kritici poukazujú napríklad na slabšie moderovanie obsahu a časť ich tvrdí, že sieť je nespoľahlivá.

Nastupujúca platforma Threads vďačí za svoj raketový štart prepojeniu s platformou Instagram, ktorá má viac ako miliardu užívateľov. Aby sa používatelia mohli zaregistrovať do aplikácie Threads, musia mať účet na Instagrame. Profil na Threads nie je možné odstrániť bez toho, aby bol odstránený súvisiaci profil na Instagrame. Deaktiváciou profilu Threads však nedôjde k deaktivácii účtu Instagram. Deaktivácia znamená, že daný profil Threads, príspevky a interakcie nebudú viditeľné, uviedla Meta.

Podľa odhadov analytikov spoločnosti Evercore ISI pod vedením Marka Mahaneyho dosiahne služba Threads v nasledujúcich dvoch rokoch takmer 200 miliónov aktívnych užívateľov denne. Jej ročné tržby odhadujú na približne osem miliárd dolárov.

Twitter hrozí kvôli spusteniu siete Threads žalobou spoločnosti Meta, a to za údajnú krádež obchodného tajomstva. Meta podľa listu advokáta Twitteru za posledný rok začala naberať bývalých zamestnancov Twitteru, ktorí stále mali prístup k určitým dátam, a ich know-how použila na vytvorenie novej siete. Meta poprela, že je vo vývojárskom tíme Threads nejaký bývalý zamestnanec Twitteru.