AFP zažalovala Muskovu spoločnosť X, niekdajší Twitter, kvôli platbám

AFP zažalovala Muskovu spoločnosť X, niekdajší Twitter, kvôli platbám Reprofoto Fox News

Francúzska tlačová agentúra AFP zažalovala spoločnosť X Elona Muska. Prevádzkovateľa sociálnej siete, ktorá bola predtým známa pod menom Twitter, obvinila, že s ňou neprejednal platby za šírenie obsahu. Informovala o tom agentúra Reuters. Spoločnosť X na jej žiadosť o komentár nereagovala.

Francúzsko v roku 2019 zaviedlo práva súvisiace s právom autorským (neighbouring rights), ktoré zaväzujú veľké internetové platformy začať s vydavateľmi rokovania o odmene za spravodajstvo.

"Agentúra Agence France-Presse je znepokojená tým, že Twitter (nedávno premenovaný na X) jednoznačne odmietol začať diskusiu ohľadom uplatnenia práv súvisiacich s autorským právom pre oblasť spravodajstva," uviedla tlačová agentúra vo vyhlásení.

"Je to bizarné. Chcú, aby sme im platili za návštevnosť ich stránok, kde majú príjmy z reklamy a my nie!", kritizoval krok AFP Musk na sociálnej sieti X.

V roku 2021 uložil francúzsky protimonopolný úrad spoločnosti Google zo skupiny Alphabet pokutu 500 miliónov eur za to, že nedodržala pokyny, ako vo Francúzsku rokovať s vydavateľmi.

Google sa potom zaviazal spor vyriešiť a oznámil dohody s agentúrou AFP a niekoľkými ďalšími poprednými francúzskymi spravodajskými organizáciami. Podobne podpísala dohody s niektorými francúzskymi vydavateľmi platforma Facebook spoločnosti Meta Platforms.

Musk kúpil Twitter vlani za 44 miliárd dolárov. Platformu výrazne premenil. Ihneď po jej prevzatí začal masívne prepúšťať, podľa serveru CNBC počet zamestnancov od jeho nástupu klesol až o 82 percent. To Musk odmieta. Kritici jeho prístupu poukazujú napríklad na rozvoľnené moderovanie obsahu a časť ich tvrdí, že sieť je nespoľahlivá. Z týchto a ďalších dôvodov sa Twitter stretáva s masívnym odlivom inzerentov. Pred necelými dvoma týždňami firma oznámila takzvaný rebranding, teda zmenu identity značky na X.