Muskov Neuralink implantoval mozgový čip prvému človeku (VIDEO)

Muskov Neuralink implantoval mozgový čip prvému človeku (VIDEO) Reprofoto youtube Neuralink

Spoločnosť Neuralink miliardára Elona Muska v nedeľu implantovala prvému človeku mozgový čip. Musk to v pondelok oznámil na svojej sociálnej sieti X. Doplnil, že pacientovi sa darí dobre a počiatočné výsledky sú sľubné. Neuralink, ktorý vyvíja mozgové čipy, dostal vlani od amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) súhlas k prvej klinickej štúdii na ľuďoch. Čipy majú umožniť postihnutým pacientom znovu sa pohybovať a komunikovať.

Štúdia posúdi funkčnosť aparátu, ktorý bol navrhnutý tak, aby ľuďom s kvadruplégiou, čiže ochrnutím všetkých štyroch končatín, umožnil ovládať zariadenie myšlienkami, uvádza web spoločnosti. Skúmať bude aj bezpečnosť implantátu. Podľa informácií spravodajského webu BBC štúdia potrvá šesť rokov a počas nej má byť do časti mozgu, ktorá ovláda pohyb, implantovaných 64 ohybných vlákien tenších ako ľudský vlas. Spoločnosť uvádza, že tieto vlákna umožňujú implantátu napájanému batériou, ktorú možno bezdrôtovo nabíjať, zaznamenávať a bezdrôtovo prenášať mozgové signály do aplikácie, ktorá dekóduje, ako sa človek chce pohybovať.

V prvej fáze je podľa Neuralink cieľom umožniť ľuďom ovládať počítačový kurzor alebo klávesnicu iba pomocou myšlienok. Prvý produkt spoločnosti Neuralink by sa mal volať Telepathy, čiže Telepatia, uviedol Elon Musk v samostatnom príspevku.

"Predstavte si, že by Stephen Hawking dokázal komunikovať rýchlejšie ako rýchlopisár alebo dražiteľ. To je cieľ," dodal Musk s odkazom na britského astrofyzika, ktorého telo bolo kvôli amyotrofickej laterálnej skleróze úplne ochrnuté a neschopné reči. Vedec, ktorý sa preslávil poznatkami o vzniku vesmíru, veľkom tresku a čiernych dierach a býval niekedy označovaný za nástupcu Isaaka Newtona a Alberta Einsteina, zomrel vo veku 76 rokov v marci 2018.

Zariadenie Telepathy podľa Muska umožní užívateľovi "iba myšlienkami ovládať telefón, počítač a skrze to skoro akékoľvek zariadenie."

Neuralink má však konkurenciu, pričom niektoré zo spoločností vyvíjajúcich implantáty majú za sebou viac ako 20-ročnú históriu, pripomína BBC. V tejto súvislosti spomína napríklad spoločnosť Blackrock Neurotech, ktorá v roku 2004 zaviedla prvé z mnohých neurálnych rozhraní prepájajúcich mozog s počítačom. Ďalšia spoločnosť, Precision Neuroscience, ktorú založil spoluzakladateľ Neuralinku, sa tiež snaží pomáhať ľuďom s ochrnutím; jej implantát sa podobá veľmi tenkému kúsku pásky, ktorý sa umiestňuje na povrch mozgu a ktorého zavedenie je podľa spoločnosti výrazne jednoduchšie. Výsledky priniesli aj existujúce zariadenia. V dvoch nedávnych amerických vedeckých štúdiách boli implantáty použité na monitorovanie mozgovej aktivity, keď sa človek pokúšal hovoriť. Túto aktivitu bolo možné dekódovať a pomôcť mu tak s komunikáciou.