Mečiar má prísť do televízie rečniť o Mečiarových amnestiách

Mečiar má prísť do televízie rečniť o Mečiarových amnestiách Reprofoto TA3

TA3 bude mať diskusnú reláciu o Mečiarových amnestiách.

 

 

Niekdajší predseda vlády Vladimír Mečiar (HZDS) udelil pred 19 rokmi amnestie. TA3 pri tejto príležitosti chystá diskusnú reláciu Téma dňa, ktorú moderuje Peter Bielik, kde pozvala diskutovať Bélu Bugára (Most-Híd) aj hlavného aktéra amnestií Vladimíra Mečiara. Pozvanie obaja prijali.


Mečiarove amnestie sú horúcou témou nielen medzi poslancami, ale aj v spoločnosti. Politický thriller Únos o nezmyselnej vražde Róberta Remiáša, ktorý cez víkend prelomil rekord návštevnosti, ponúka pohľad na spôsoby, s akými vládol Vladimír Mečiar a Ivan Lexa.

Podrobnosti o filme: Únos je o mafii, politikoch a únose prezidentovho syna


V parlamente je návrh na zrušenie Mečiarových amnestií a tisícky ľudí sa podpisujú pod petíciu za ich zrušenie.

„Mečiarove amnestie sú hrubým prejavom zneužitia štátnej moci, ktorá týmto zabránila vyšetreniu a spravodlivému potrestaniu zločinov, zo spáchania ktorých je sama podozrivá. Sú zásadným pošliapaním spravodlivosti, právneho štátu, ako aj základného poslania štátnej moci chrániť občanov," píše sa pod petíciou Via Iuris, ktorú podpísali tisícky ľudí. Zrušenie Mečiarových amnestií je potrebné pre poznanie pravdy o amnestovaných skutkoch, ako aj o prvých rokoch vývoja demokracie na Slovensku.

Tému dňa odvysiela TA3 v utorok o 19:50.