Hovorca RTVS k odchodu dlhoročného redaktora: Nie je možné, aby odišiel niekto, kto ešte do RTVS neprišiel

Hovorca RTVS k odchodu dlhoročného redaktora: Nie je možné, aby odišiel niekto, kto ešte do RTVS neprišiel Reprofoto: FB TV/Týždeň

Pre vedenie RTVS už redaktor, ktorý je podpísaný pod 1500 reportážami, neexistuje.

 

Vedenie RTVS pri čistení spravodajstva a publicistiky od redaktorov, ktorí si dovolili verejne nesúhlasiť s ich spôsobom riadenia, využíva dlhoročný problém vo vnútri RTVS - externé zmluvy s redaktormi, ktorí pre RTVS pracujú roky a väčšinou na dennej báze. Je to chyba predchádzajúceho vedenia, ktoré takýto spôsob prijímania redaktorov vymysleli, a súčasné vedenie ho využíva na jednoduché zbavovanie sa nepohodlných ľudí. Na jar šéfka televízneho spravodajstva Hana Lyons nečakane ukončila spoluprácu so 4 redaktormi, všetci boli podpísaní pod kritickým listom.

Dnes sa o tom, že končí od septembra spoluprácu s RTVS, dozvedel rozhlasový redaktor Peter Hanák, ktorý pre RTVS za posledných 6 rokov pripravil viac ako 1500 reportáží. Posledný rok je na stáží v zahraničí (čo pre novinárov nie je nič neobvyklé, pretože si tým zvyšujú odbornosť a prehľad).

Podrobnosti: Redaktor RTVS, ktorý kritizoval vedenie, sa SMSkou od šéfky dozvedel, že končí

Posledný rok posiela reportáže z Nemecka a Izraela a RTVS ho uvádza ako redaktora. Napriek tomu, pre PR manažéra RTVS Juraja Kača, ktorý sa vyjadruje v súčasnosti za vedenie RTVS, ako redaktor RTVS neexistuje.

Tieto otázky som poslala PR manažérovi RTVS Kačovi a riaditeľke rozhlasového spravodajstva a publicistiky Petre Stano Maťašovskej:

Prečo končí Peter Hanák?
Kto okrem Petra Hanáka konči v spravodajstve a publicistike?
Hanák zverejnil na facebooku k odchodu verejný status, ak sa chcete k nemu vyjadriť, pošlite mi, prosím, stanovisko.

Od PR manažéra prišla táto odpoveď:

Peter Hanák nikdy nebol zamestnancom RTVS, preto tvrdenia o výpovedi nie sú pravdivé. Do septembra 2017 pôsobil ako externista v rozhlasovom vysielaní v štúdiu v BA, potom odišiel súkromne do zahraničia, odkiaľ sporadicky prispieva ako korešpondent na základe ďalšej externej zmluvy. Tá stále trvá.
Peter Hanák z RTVS neodchádza, nie je totiž možné, aby odišiel niekto, kto ešte ani neprišiel. V spravodajstve RTVS evidujeme jednu podanú výpoveď v rozhlasovej časti.

Dodatočné otázky z Omédiách.com:

Pán Kačo, a kde v mojich otázkach alebo statuse Hanáka máte slovo výpoveď? Nikto o výpovedi nepíše.
Ako si vysvetľujete to, že človek, ktorý podľa vás do RTVS ešte "ani neprišiel", pre RTVS pripravil viac ako 1500 príspevkov?
Prečo, keď do RTVS ešte "ani neprišiel", ho RTVS označovala vo vysielaní 6 rokov ako redaktora?

Odpoveď od PR manažéra Kača:

"Do septembra 2017 pôsobil ako externista v rozhlasovom vysielaní v štúdiu v BA, potom odišiel súkromne do zahraničia, odkiaľ sporadicky prispieva ako korešpondent na základe ďalšej externej zmluvy. Tá stále trvá. Za rok, čo je v zahraničí, vyrába ako korešpondent 2-3 príspevky mesačne."

Čo sa teda Petre Stano Maťašovskej nepáčilo na doterajšej 6-ročnej práci Hanáka a prečo mu poslala SMS, že mu od septembra neponúknu zmluvu, som sa z odpovedí nedozvedela.

Medzi požiadavky Spravodajských odborov, ktoré nedávno neúspešne poslali šéfovi RTVS Jaroslavovi Rezníkovi, bola práve úprava postavenia externých zamestnancov spravodajstva. Chceli určenie jasných podmienok, ako a kedy sa z externého spolupracovníka môže stať interný, a zavedenie dvojmesačnej výpovednej lehoty aj pre externých zamestnancov tak, ako to majú interní. „Zmluvy na mesačné obdobie sú v rozpore zo základnými princípmi sociálneho štátu a zamestnanca stavajú do pozície druhoradého pracovníka, čím ohrozujú jeho slobodu prejavu v práci,“ tvrdia Spravodajské odbory.

Štyria redaktori, s ktorými vedenie RTVS ukončilo spoluprácu, podali na RTVS žalobu, v ktorej namietajú, že i keď pracovali na externú zmluvu, v skutočnosti išlo o zastretý pracovný pomer. RTVS im zmluvu predlžovala každý mesiac, takto tam robili aj niekoľko rokov. Keď si jeden z redaktorov, Kristián Čekovský, od vedenia pýtal klasickú internú zmluvu, nedostal ju s vysvetlením, že by to bolo drahšie. Právnik dotknutých redaktorov tvrdí, že práca, ktorú redaktori pre RTVS vykonávali, vykazovala všetky znaky závislej práce - vykonávali pre RTVS dlhodobo a sústavne prácu osobne, podľa pokynov nadriadených zamestnancov, v mene RTVS a v pracovnom čase určenom RTVS.