Ospravedlnenie Pravdy za článok Žitný: Zabili ste mi kamaráta je neúprimné, malo vyzerať inak

Ospravedlnenie Pravdy za článok Žitný: Zabili ste mi kamaráta je neúprimné, malo vyzerať inak Reprofoto RTVS

Článok "Žitný o tragédii Milana Lučanského: Zabili ste mi kamaráta", ktorý zverejnila Pravda posledný deň v roku na svojom webe,v printe aj na TV Pravda, sa stal jednou z hlavných rozbušiek, na základe ktorej sa začali šíriť nepodložené informácie o údajnej násilnej smrti bývalého policajného prezidenta.

Redaktor Pravdy Dominik Hutko zverejnil v texte aj na audionahrávke vážne podozrenia a obvinenia Milana Žitného v súvislosti s úrazom aj smrťou Milana Lučanského - vo vyjadrení "Zabili ste mi kamaráta", naznačil možnú vraždu, spochybnil obvinenie z korupcie ako aj väzbu Lučanského, ministerku spravodlivosti obvinil z klamstva a prišiel s vlastným príbehom, ako došlo k prvému zraneniu Lučanského, ktoré popísal tak, akokeby bol priamo svedkom udalosti v cele Lučanského: „Pravda je taká, že došlo k slovnej potýčke s dozorcami, strkaniu a tí Lučanského zbili a dokopali tak veľmi, že ho museli previezť do nemocnice.“ Podľa Žitného mohlo vo vzťahu k Lučanskému vo väzbe dôjsť aj k zastrašovaniu, vydieraniu či vyhrážaniu sa, napísala Pravda.

Žitného teóriu zverejnila Pravda v novinách, na webe aj s aj audionahrávkou a aj v sekcii TV Pravda. Hoci Žitný vystupuje v celom prípade ako priateľ Lučanského, nemá od udalostí osobný odstup, redaktor Pravdy ho citoval ako analytika, a nedal si námahu, aby sa Žitného spýtal na zdroje jeho podozrení a k článku nepripojil žiadne vyjadrenia kompetentných.

Dva týždne po zverejnení kontroverzného textu zverejnil Hutko ospravedlnenie. „Žitného som oslovil ako bezpečnostného analytika. O jeho objektivite som však mal mať väčšie pochybnosti, pretože bol osobným priateľom zosnulého bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského a táto smrť sa ho teda osobne dotkla. Jasne som neupozornil, že oslovený vychádza len z informácií zo svojich zdrojov, ktoré – ako deklaroval – si želal ako publicista chrániť. Na druhej strane M. Žitný upozornil, že je ochotný vypovedať. Niektorých čitateľov som mohol priviesť do omylu tým, že Žitného názor mohli vnímať v rovine overenej informácie. Je mi to úprimne ľúto,“ napísal Hutko, ktorý je aktuálne členom vyšetrovacej komisie smrti Lučanského a ospravedlnenie zverejnil pár hodín po tom, ako väznica sprístupnila komisii nahrávky z väzenia z času úrazu a úmrtia a nikto z komisie neprišiel so záverom, že za zraneniami a smrťou Lučanského je cudzie zavinenie.

Akú motiváciu mala Pravda zverejniť ospravedlnenie až dva týždne po zverejnení kontroverzných vyjadrení Žitného, nie je veľmi jasné. No úprimná určite nie je. Text ospravedlnenia Hutko totiž zverejnil úplne mimo pôvodného článku. Ospravedlnenie zavesila Pravda na webe na stránku komentárov. Ak by ho myslela úprimne, tak ho pripojí, alebo aspoň nalinkuje k pôvodnému textu ale aj k videu na TV Pravda.

A tak ostalo aj po troch týždňoch presne pri tom, ako v deň (31.12.), keď redakcia Pravdy Žitného text zverejnila na webe - bez odkazu na vyjadrenia kompetentných a aj bez odkazu na ospravedlnenie redakcie. Redakcia do dnešných dní k článku nepripojila žiadne vyjadrenie Zboru väzeňskej a justičnej stráže, ani ministerky ani vyšetrovateľov, hoci viacerí slová Žitného popreli a spochybnili, dokonca podali na Žitného žalobu.


Článok ani po troch týždňoch nikto nedoplnil o vyjadrenia kompetentných a nepripojil k nemu ani ospravedlnenie.

Kontroverzný text Pravdy s vyjadreniami Žitného majú státisícový zásah. Do dnešných dní má len z Pravdy 32 tisíc zdieľaní, odkazujú naň mnohé iné médiá, konšpiračné aj proruské weby, text aj video sa stále šíri cez sociálne siete. Nikto po prekliku na článok ospravedlnenie Pravdy nevidí.

Článok Pravdy aj po ospravedlnení ostal na úrovni nepodloženej konšpirácie a Pravda neurobila nič preto, aby šíreniu tejto konšpirácie zabránila.