Aj seriózne médiá neodolali a priživili sa na smrti

Aj seriózne médiá neodolali a priživili sa na smrti Foto: Facebook Daniela Lipšica

Slovenský bulvár a viaceré serióznejšie médiá dnes ukázali, že pri honbe za číslami je im úcta k ľudskej dôstojnosti ukradnutá.

 


Dnes bolo do viacerých redakcií doručené na USB kľúči video, ktoré má zachytávať nehodu Daniela Lipšica. Po nehode, pri ktorej zomrel človek, sa poslanec vzdal poslaneckého mandátu.

 

Čo urobili médiá?

Prvá prišla s videom pravdepodobne redakcia Plus 7 dní, potom čas.sk aj topky.sk. Redakcie využili výkričníky, emotívne slová, veľké písmená na upútanie pozornosti: „Máme ŠOKUJÚCE VIDEO z Lipšicovej nehody: Dôkaz, že chodca zrazil na priechode," píše Plus 7 dní na webe pluska.sk. V článku zverejnili video, ktoré zreteľne zobrazuje smrteľný úraz (chodec po nehode zomrel).

Video sa za krátko objavilo aj na webe Nového Času. „Nový Čas dostal anonymnú zásielku s videom: Šokujúce zábery z nehody Daniela Lipšica!" píše v titulku cas.sk. Video zverejnili aj topky.sk, neodolala ani redakcia Hospodárskych novín, Pravdy a ďalší. Video priniesol aj spravodajský web Markízy tvnoviny.sk. Ten síce stihol dať na začiatok videa reklamu, ale upozornenie, že video, prináša zábery, ktoré nie sú vhodné pre slabšie povahy, už nedal.

Video prišlo aj do ďalších redakcií, no mnohé sa rozhodli ho nezverejniť. „Nie je to druh obsahu, ktorý zverejňujeme," povedal šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy, s tým, že jeho redakcia video dostala, nezverejní ho a chystá o ňom článok. Neskôr však do textu pripojili link na článok s videom zo sesterského webu cas.sk. Následne neskoro večer, napriek vyjadreniu šéfredaktora, aj Aktuality.sk zverejnili samotné video, v utorok ráno už v článku opäť nebolo.

Aktualizácia: Nie samotné video ale preklik na článok s videom z pluska.sk dal do svojho článku denník SME, web TA3.com a do textu v Minúte po minúte aj Dennik N. Celé video zverejnil aj spravodajský web televízie JOJ noviny.sk. Hospodárske noviny dodatočne video z článku stiahli, nechali preklik na video na pluska.sk s vysvetlením: "Pôvodne článok obsahoval aj video z nehody. Pre brutálne zábery, ktoré obsahovalo, sme sa ho však v redakcii rozhodli stiahnuť."

Odporúčame aj: Lipšic kritizuje Plus 7 dní za článok Chaos a čumilovia

Majú médiá zverejňovať takéto zábery?

Lipšic je verejnou osobou a preto je povinnosťou médií informovať o okolnostiach nehody a teda je na mieste informovať aj o tomto videu.

No médiá majú zároveň brať ohľad aj na ľudskú dôstojnosť, na zosnulého, jeho rodinu a čitateľov. Ako sa cíti blízky zosnulého, ak takéto niečo vidí a vie, že takéto video vidí celá republika, a bude kolovať roky na internete?

Video nehody médiá zverejňovať nemali. Čitatelia by o nič neprišli, ak by novinári situáciu vo videu popísali. Smrť však predáva a tak sa redakcie doslova pretekali v tom, kto ho vypustí skôr. Bez toho, aby pátrali, kto im ho poslal, prečo práve dnes (o videu sa vie už dlhšie), ako ho získal?