Filmom roku ČR je Všechno bude, získal až šesť Českých levov (VIDEO)

Filmom roku ČR je Všechno bude, získal až šesť Českých levov (VIDEO)

Chlapecká roadmovie Všechno bude režiséra slovinského původu Olmo Omerzua opanovala dnes večer 26. ročník filmových a televizních cen Český lev 2018 v pražském Rudolfinu.

 

Film získal šest Českých lvů včetně ceny za nejlepší film, nejlepší režii, scénář i herecké výkony Elišky Křenkové a Jana Františka Uhera ve vedlejších rolích. Historický politický thriller Toman Ondřeje Trojana, který měl rekordních 13 nominací, nakonec nezískal ani jedinou skleněnou lví sošku.

Úspěch v podobě čtyř Českých lvů slavil snímek Hastrman, filmový debut herce a hudebníka Ondřeje Havelky na motivy stejnojmenného románu úspěšného spisovatele Miloše Urbana. Českého lva pro tento snímek získal herec Karel Dobrý za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, Diviš Marek za kameru, Petr Wajsar za hudbu a Eva Kotková za kostýmy.

Odporúčame aj: Prehľad víťazov 26. ročníka filmových cien Český lev

Nejlepší herečkou byla vyhlášena Jenovéfa Boková díky hlavní roli ve filmu režisérky a scénáristky Beaty Parkanové Chvilky. Ten nabízí v sedmi obrazech situace plné potlačovaných emocí hlavní hrdinky Anežky.

První skleněnou plastiku večera převzala herečka Martha Issová. Cenu za mimořádný počin v oblasti audiovize získala za roli v televizním seriálu Dukla 61 o tragédii v Dole Dukla v 60. letech minulého století. Issová v seriálu ztvárnila ráznou ženu, která při výbuchu v dole ztratila jak manžela, tak nejstaršího syna. Dvoudílný seriál režiséra Davida Ondříčka získal později během večera dalšího Českého lva jako nejlepší televizní film nebo minisérie. "My bychom tuto chvíli rádi věnovali obětem neštěstí v roce 61 na dole Dukla," řekl Ondříček, když cenu přebíral.

Mezi oceněné snímky se s jedním lvem zařadily i filmy Hmyz, pro něj získali Českého lva za filmovou scénografii Jan a Václav Švankmajerové a pohádka Čertí brko oceněná za nejlepší masky, jejichž autorem byl Zdeněk Klika. Za zvuk dostali lva Jan Šulcek, Jakub Jurásek a David Titěra pro film Domestik, cenu za nejlepší dramatický televizní seriál má komediální seriál Petra Zelenky Dabing Street.

Jako nejlepší dokument akademici vybrali King Skate Šimona Šafránka o zrodu skateboardingu v Československu. Pro jeho natočení nasbíral Šafránek od protagonistů 30 hodin autentických videozáznamů skateboardingu z 80. let. Sám natočil 20 hodin rozhovorů a dalších materiálů, získal i další hodiny televizních záznamů, s jejichž pomocí budoval v dokumentu dobovou atmosféru.

Na pódium v Rudolfinu si přišla převzít skleněnou sošku i legendární režisérka dětských filmů, čtyřiaosmdesátiletá Věra Plívová-Šimková. Režisérka snímků jako Lišáci Myšáci a Šibeničák, Páni kluci, Nefňukej, veverko!, Jak se točí Rozmarýny nebo Krakonoš a lyžníci, na kterých vyrostlo několik generací československých dětí, dostala Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii.

O Českého lva se filmy utkaly v 15 statutárních kategoriích. Celkem 143 hlasujících členů České filmové a televizní akademie (ČFTA) vybíralo ze 40 celovečerních hraných a animovaných filmů a z 29 dokumentů uvedených do distribuce v roce 2018.