Do kín prichádza film Krajina ve stínu (VIDEO)

Do kín prichádza film Krajina ve stínu (VIDEO) Foto z filmu

Čiernobiela snímka, nakrútená na klasický pás, zaznamenáva skutočný príbeh z obdobia 30. až 50. rokov minulého storočia. Je kronikou toho, ako sa pokojné medziľudské vzťahy v malej obci v pohraničí premenia, keď okolo prejde veľká história.

 Do slovenských kín ho prináša spoločnosť Filmtopia od 8. októbra 2020.

V novom filme sa režisér Bohdan Sláma a scenárista Ivan Arsenjev zameriavajú na takmer neznámy príbeh z česko-rakúskej hranice počas obdobia 30. až 50. rokov minulého storočia. Zaoberajú sa otázkami spolužitia Čechov a Nemcov na hraniciach, vyhostenia a národnej identity. Tvorcovia vychádzajú zo skutočných udalostí v juhočeskej obci Tušť, ktorá stovky rokov patrila pod Rakúsko, v roku 1920 se pripojila k novo vzniknutému Československu a počas druhej svetovej vojny bola súčasťou nacistického Nemecka. Konkrétny príbeh obce je presnou názornou ilustráciou národnostných treníc v českom pohraničí.

Z bývalého Československa muselo po druhej svetovej vojne odísť približne 2,9 milióna obyvateľov nemeckej národnosti. Podľa producenta filmu Martina Růžičku bolo počas vysídľovania na mnohých nevinných obetiach páchané beztrestné násilie, pričom o popravách tesne po skončení vojny sa dodnes veľmi nehovorí.

Vo filme účinkujú: Magda Borová, Csongor Kassai, Stanislav Majer, Zuzana Kronerová, Agi Gubíková, Petra Špalková a ďalší.

Výpravná dráma poukazuje na to, čo dokáže páchať človek na človeku, čo je aktuálne aj v súčasnosti. Ako režisér hovorí, zaujíma nás, ako a či malý človek obstojí v kontexte dejín, ktoré sa na neho doslova valia. A kladieme si otázku, ako by sme sa v podobných situáciách zachovali my sami. Film Krajina ve stínu vznikol ako česko-slovenská koprodukcia. Slovensko zastupovala spoločnosť Filmpark production producentov Petra Nevedala a Silvie Učňovej Kapustovej, riaditeľky Filmtopie.

„Film rozpráva príbeh obyvateľov zabudnutej dedinky neďaleko rakúskych hraníc, ktorým vstúpia do života udalosti 30. až 50. rokov minulého storočia.

Pred tým bolo podstatné obrábať pole, prežiť zimu a vychovať deti, teraz si treba vybrať, kto je Rakúšan, kto Nemec a kto Čech a zaplatiť cenu, ktorú takéto rozhodnutie prinesie. A tak sa z doposiaľ pokojne žijúcich susedov stávajú zarytí nepriatelia, ktorí si navzájom vyrovnávajú účty aj za cenu zločinu, straty etických zábran a ľudskosti,“ píše sa v oficiálnej anotácii filmu.