V Cannes bude Slovensko reprezentovať film Electra (VIDEO)

V Cannes bude Slovensko reprezentovať film Electra (VIDEO) Foto z filmu Electra

Na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes bude mať slovenská kinematografia svoje zastúpenie v oficiálnom programe v sekcii La Cinef, ktorá je zameraná na podporu mladej generácie. Slovensko bude reprezentovať krátky animovaný film Electra (2023), na canneskom festivale bude mať svetovú premiéru. Aktuálny 76. MFF Cannes sa uskutoční v termíne od 16. do 27. mája 2023, súbežne sa uskutoční aj filmový trh Marché du Film, kde bude slovenská kinematografia zastúpená v projekte Producers on the Move.

Koprodukčný krátky animovaný film Electra nakrútila mladá režisérka Daria Kashcheeva, držiteľka študentského Oscara za film Dcéra (2019), ktorý bol na Oscara nominovaný aj v kategórii najlepší krátky animovaný film, ocenený hlavnou cenou na festivale Annecy a celkovo získal viac ako 90 rôznych medzinárodných cien.

Vo filme Electra hlavná hrdinka zápasí so svojou minulosťou. Ako dospelá musí v sebe prijať „malú Electru“ a ponoriť sa do svojho nevedomia, prežiť súperenie s matkou o otcovu pozornosť a obnoviť svoje zmiešané city k nemu. Prechádza najbolestivejšími spomienkami, aby dala priechod svojim potláčaným pocitom. „Pre svoj film Electra som sa inšpirovala psychoanalýzou a psychoterapiou. Hlavným impulzom na napísanie scenára sa stal Elektrin komplex a mýtus o Elektre,“ hovorí o svojom filme Kashcheeva. Preto aj štruktúra rozprávania vychádza z priebehu psychoterapeutickej liečby.

Daria Kashcheeva sa narodila v Tadžikistane, vyštudovala Moskovské konzervatórium a Hudobnú akadémiu sestier Gnesinových v Moskve. Aktuálne študuje animáciu na FAMU v Prahe. Jej film Electra bude mať svetovú premiéru v Cannes v súťažnej sekcii La Cinef, ktorá je pre mladých tvorcov veľkou príležitosťou predstaviť svoje diela medzinárodnému publiku prestížneho festivalu. Slovenským koproducentom filmu je Juraj Krasnohorský, hlavným animátorom je slovenský tvorca Marek Jasaň, pre ktorého bola práca na filme Darie Kashcheeva výzvou a novou skúsenosťou. „Vo filme sa kombinuje pixilácia, bábková animácia a spomalene nakrútené zábery,“ hovorí Jasaň. „Nič podobné v takej veľkej miere som predtým nerobil. Veľkou výzvou bola najmä práca s hercami. Pri pixilácii živých ľudí totiž neplatia mnohé veci, na ktoré ste ako animátor zvyknutý.“

Juraj Krásnohorský z produkčnej spoločnosti Artichoke bude Slovensko v Cannes reprezentovať aj v projekte Producers on the Move, ktoré sa ako jedno zo sprievodných podujatí na filmovom trhu Marché du Film teší veľkému záujmu. V projekte sa aj tento rok stretne dvadsať nádejných filmových producentov z rôznych európskych krajín. Náročný program prebieha hybridnou formou ako kombinácia online stretnutí pred festivalom a živých podujatí na festivale v Cannes.

„Producers on the Move je výber dvadsiatich producentov z Európy. Každoročne sú počas festivalu Cannes prezentovaní ako nádejná nastávajúca generácia, ktorú sa oplatí sledovať,“ hovorí o svojom výbere do projektu Juraj Krasnohorský.

Popri kinematografiách iných krajín bude mať na filmovom trhu Marché du Film svoj prezentačný pavilón aj Slovensko, opäť spoločne s Českou republikou. Trhové projekcie budú mať tri slovenské filmy Svetlonoc (2022) Terezy Nvotovej, Slúžka (2022) Mariany Čengel Solčanskej a Umelohmotné nebo (2023) režisérskej dvojice Tibor Bánóczki a Sarolta Szabó.