EK žiada Facebook, Google a Twitter o účinnejší postup proti dezinformáciám

EK žiada Facebook, Google a Twitter o účinnejší postup proti dezinformáciám Ilustr. foto EP

Európska komisia vyzvala internetové giganty ako je Facebook, Google či Twitter, aby účinnejšie bojovali s dezinformačnými kampaňami na sociálnych sieťach.

Ocenila zároveň, že spoločnosti už s určitými krokmi, ktoré majú pomôcť brániť šíreniu falošných správ a dezinformácií, začali. Podľa komisára pre bezpečnosť únie Juliana Kinga sú vzhľadom k blížiacim sa voľbám do Európskeho parlamentu v máji potrebné ďalšie a účinnejšie kroky.

"Nechceme sa deň po hlasovaní prebudiť a zistiť, že sme sa mali viac snažiť," poznamenal King. Facebook, ktorého zástupca Nick Clegg rokoval v pondelok v Bruseli, podľa neho napríklad účinne likviduje novo sa objavujúce falošné užívateľské účty. Sama firma však pripúšťa, že medzi tými už dlhšiu dobu existujúcimi sú asi tri či štyri percentá falošných. "Podľa ich vlastných čísel to znamená niečo medzi 80 a 90 miliónmi falošných účtov," pripomenul King na tlačovej konferencii.

Veľké internetové spoločnosti sa už vlani v októbri dobrovoľne prihlásili ku kódexu, ktorým by sa mali riadiť v postupe proti dezinformáciám. Teraz v súlade s ním odovzdali prvý zoznam konkrétnych krokov, ktoré do konca minulého roka urobili.

Podľa komisie tak napríklad práve Facebook mení svoje pravidlá smerom k väčšej transparentnosti politickej reklamy, kedy chce spustiť nový systém ešte do eurovolieb. Firma tiež zasahuje voči automatizovaným systémom či ponúka užívateľom viac kontextových informácií, nástrojov a podpory na to, aby mohli prípadné dezinformácie účinnejšie rozlíšiť.

Tiež Google sa podľa dnešných údajov snaží o vyššiu transparentnosť v oblasti politických reklám alebo o boj s falošnými účtami a webovými stránkami, ktoré sa snažia prezentovať ako niečo, čím nie sú. Nástroje smerujúce k poskytovaniu relevantného a autentického vyhľadávania však zatiaľ nie sú dostupné vo všetkých krajinách EÚ, upozornila komisia.

Twitter tiež postupuje voči tým, ktorí jeho službu zneužívajú, predovšetkým uzatváraním falošných či podozrivých užívateľských účtov a automatických systémov šíriacich na sieti nevyžiadanú reklamu či pochybné oznámenia najrôznejšieho obsahu, vrátane dezinformácií.

Európska komisia už tiež vyzvala členské štáty EÚ, aby proti dezinformačným kampaniam a "fake news" zasahovali na národnej úrovni, svoje snahy a zistenie by pritom mali koordinovať.

Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.