EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK

EÚ musí bojovať s nenávisťou na internete spoločne, povedala podpredsedníčka EK Foto: EK

Európska únia potrebuje záväzné spoločné pravidlá, ktoré by prinútili internetové sociálne siete aktívne bojovať proti nenávistným prejavom a zároveň rešpektovať slobodu prejavu.

Povedala to podpredsedníčka Európskej komisie (EK) Věra Jourová, podľa ktorej by únijné krajiny nemali postupovať na vlastnú päsť, ako to nedávnou novelou zákona zaviazalo internetové platformy k spolupráci s políciou Nemecko.

O spoločnom postupe proti šíreniu nelegálnych príspevkov či dezinformácií na prvej neformálne videokonferencii organizovanej nemeckým predsedníctvom EÚ rokovali s Jourovou ministri spravodlivosti členských krajín.

Podľa nového nemeckého zákona budú musieť sociálne siete hlásiť polícii nenávistné komentáre, vyhrážky smrťou alebo nacistickou propagandou, a to vrátane IP adresy počítača, kde príspevok vznikol. Podľa nemeckej vlády to má uľahčiť vypátranie autorov týchto nelegálnych prejavov.

Jourová pred rokovaním podotkla, že Nemecko úpravou reagovalo na nárast antisemitizmu a nenávisti voči menšinám. Krajiny EÚ by však podľa nej mali postupovať jednotne a nájsť "celoeurópske riešenie".

"Radi by sme, aby mali platformy väčšiu zodpovednosť a aby to, čo sa deje v ich systémoch, bolo transparentnejšie," vyhlásila česká politička, do ktorej právomoci v únijnej exekutíve spadá boj proti dezinformáciám.

Nemecký zákon môže podľa Jourovej priniesť EÚ poučenie, avšak Brusel chce zároveň klásť dôraz na to, aby na prvom mieste vždy bola sloboda prejavu. V Nemecku pritom zákon, ktorý už skôr stanovil pre sociálne siete povinnosť do 24 hodín od nahlásenia mazať zjavne nezákonné príspevky, vyvolal kritiku liberálnej opozície. Podľa nej by mohol práve slobodu prejavu obmedziť.

Veľké internetové platformy, ako je Google, Facebook či Twitter, už niekoľko rokov s komisiou spolupracujú na odhaľovaní dezinformácií a odstraňovaní nenávistných príspevkov v rámci dobrovoľného kódexu. Komisia však chce zapracovať záväzné pravidlá do návrhu normy o digitálnych službách, ktorú sa chystá pripraviť do konca tohto roka.

"Potrebujeme pravidlá, ktoré budú platiť pre všetkých, nielen pre tých, ktorí sa zaviažu dobrovoľne," povedala dnes Jourová.