Súd prikázal dočasne stiahnuť web Hlavné správy zo zoznamu Konšpirátori.sk (VIDEO)

Súd prikázal dočasne stiahnuť web Hlavné správy zo zoznamu Konšpirátori.sk (VIDEO) Šéf Hlavných správ Robert Sopko, M. Kocner, Reprofoto RTVS

Občianskemu združeniu Konšpirátori.sk bolo doručené neodkladné opatrenie vydané Okresným súdom Bratislava II. To prikázalo projektu Konšpirátori.sk odstrániť web Hlavné správy zo zoznamu webov s pochybným obsahom, až pokým nepadne súdne rozhodnutie.

Prevádzkovateľ projektu neodkladné opatrenie rešpektuje, no naďalej je presvedčený, že Hlavné správy na zoznam patria.

Rozhodnutie o neodkladnom opatrení považujeme za neprimerané zasahovanie do slobody prejavu a toto právo sme odhodlaní brániť na súde,” povedal Ján Urbančík, predseda občianskeho združenia Konšpirátori.sk, ktoré prevádzkuje projekt. “Dúfame, že súd čo najskôr vytýči pojednávanie, aby sme mohli vyvrátiť manipulácie, ktorými vydavateľ Hlavných správ spolu s jeho advokátskou kanceláriou balamutia súdy.” Web zastupuje právna kancelária ULC Čarnogurský Jána Čarnogurského ml.

Hlavné správy sa opakovane pokúšali viaceré súdy presvedčiť, že sú na zozname neoprávnene, a že ich to obchodne poškodzuje.

Čo píšu Hlavné správy a kto za nimi stojí

Odborná komisia projektu Konšpirátori.sk hodnotila web Hlavné správy opakovane a naďalej ho považuje za problematický z dôvodu šírenia dezinformácií, manipulácií a nepravdivých informácií.

Portál minimálne od roku 2014 preberá články z dezinformačných webov ako Sputnik či RT, ktoré vo svete šíria kremeľskú propagandu. Majiteľom Hlavných správ je košická firma HEURÉKA EVOLUTION, ktorej oficiálnym majiteľom je Košičan Róbert Sopko, ten vystupuje aj ako šéf webu.

Hlavné správy šírili okrem viacero hoaxov a dezinformácií, napríklad, že Biblia má byť v USA vyradená z verejných knižníc, pričom Korán vraj neprekáža. Hlavné správy nekriticky preberajú vyhlásenia fašistickej ĽSNS, prekrúcajú fakty a šíria proruské manipulácie.  

Odporúčame aj: Ministerstvá popreli tvrdenie Hlavných správ a Rusov o nákupe ruských vozidiel Tiger

Nedávno sa ukázalo, že web Hlavné správy, ktorý roky spochybňuje prácu investigatívnych novinárov, obhajuje Mariana Kočnera, šírii texty Petra Tótha či exriaditeľa Policajného zboru Tibora Gašpara, bol pravdepodobne aj súčasťou mašinérie manipulácií Mariana Kočnera. Vyplýva to z komunikácie z Kočnerovej aplikácie Threema.

Podrobnosti: Kočnerova Threema: Kočner sa pochválil, že je skrytým akcionárom konšpiračných Hlavných správ
Podrobnosti: Tóth písal Kočnerovi: Viem dostať informácie von cez Pravdu, Ďatla a Hlavné správy, s rovnakým dosahom, ako cez žumpu

Web dlhodobo šiel po ruke Mariana Kočnera, útočil na jeho rivalov. Pamätný je článok útočiaci na Jána Kuciaka, keď sa mu v roku 2017 Kočner vyhrážal, s názvom: Kočner pohrozil presstitutovi z Aktualít: Začnem sa zaujímať o tvojich rodičov a rodinu. V článku Hlavné správy obhajovali Kočnera.

Po vražde Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa HS snažili odpútať pozornosť od Smeru či od Kočnerových káuz, o ktorých Kuciak písal, tým, že prišli s teóriou o sakrálnom obetovaní Kuciaka. „Nemožno vylúčiť ani teóriu tzv. sakrálnej obete, ktorá má verejnosť presvedčiť, že novinári nie sú len Lipšicove stáda, ale naozaj vykonávajú kontrolnú činnosť voči politikom, pri ktorej im ide o život. Typickou sakrálnou obeťou bola napríklad vražda novinárky Politkovskej či opozičného politika Borisa Nemcova v Moskve, ktoré mali vyvolať odpor verejnosti voči vládnej moci,“ napísal anonymný autor. To, že články vychádzajú bez mena pravého autora, je podľa vyjadrenia Sopka pre RTVS "normálne".

Napríklad pod pseudonymom Eugen Rusnák píše Rus Jevgenij Paľcev, ktorý udržiava kontakty s pracovníkmi ruskej mediálnej skupiny Rossija Segodňa, kam patrí aj jedna z hlavných dezinformačných platforiem Kremľa agentúra Sputnik.

V podobnom duchu spochybňovali protesty a snažili sa ich spájať s vymsleným príbehom o agentovi od Sorosa.

Šéfredaktor konšpiračného proruského webu Hlavné správy Róbert Sopko odmieta verejne vystupovať a ukazovať svoju tvár (Reportáž z Reportérov RTVS):

Projekt Konšpirátori.sk funguje od roku 2016 a pomáha chrániť inzerentov pred tým, aby sa ich reklamy objavovali na dezinformačných weboch. Nahlásená weby hodnotí odborná komisia podľa piatich kritérií. Projekt má momentálne v databáze 162 slovenských a českých webov. Jeho automatizovaný skript na vylučovanie dezinformačných webov z reklamných kampaní používa vyše 8 000 inzerentov v Česku a na Slovensku.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.