Na NBÚ vzniklo pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie

Na NBÚ vzniklo pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie Ilustr. foto NBÚ

Národný bezpečnostný úrad zriadil začiatkom júla tzv. Pracovisko pre hybridné hrozby a dezinformácie (PHHD). Po ministerstve zahraničných vecí ide o druhú štátnu inštitúciu, ktorá sa chystá systematicky sledovať, vyhodnocovať, analyzovať a reagovať na informačné operácie zamerané na šírenie potenciálne škodlivých informácií.

Hybridné vedenie vojny v sebe spája rôzne formy stratégie. Najčastejšie sa Slovensko stretáva s pokusmi o ovplyvňovanie verejnej mienky práve v kybernetickom priestore alebo v médiách. Novovytvorené pracovisko úradu bude preto úzko spolupracovať s Národným centrom kybernetickej bezpečnosti SK-CERT, ale aj ďalšími útvarmi úradu, informuje NBÚ.

Svoje výstupy bude PHHD poskytovať Situačnému centru SR, ktoré pôsobí pri Úrade vlády, a Národnému bezpečnostnému analytickému centru (NBAC), ktoré je analytickým, komunikačným a kooperačným pracoviskom Slovenskej informačnej služby. Medzi jeho hlavné úlohy patrí príprava analytických hodnotení bezpečnostných incidentov, monitorovanie bezpečnostnej situácie z odkrytých zdrojov a poskytovanie analytických produktov o hrozbách vybraným príjemcom.

Odporúčame aj: Merkelová: Rusko vedie hybridnú vojnu, ktorej súčasťou sú kyberútoky a prekrúcanie faktov (VIDEO)

„Na konci dňa to musí byť spoločné úsilie. Iba tak sa nám podarí zakročiť proti výrazne sofistikovaným metódam infiltrácie do verejného priestoru. Mnohé krajiny EÚ aj NATO sú toho svedkami už roky,“ povedal riaditeľ NBÚ Roman Konečný.

Hybridné hrozby v sebe spájajú rôzne prvky mediálnej prezentácie, šírenia tzv. fake news (falošných správ) či podkopávaním demokracie – najčastejšie ovplyvňovaním predvolebných kampaní a verejnej mienky.

Zriadenie pracoviska nadväzuje na celoštátne aj celoeurópske úsilie bojovať proti dezinformáciám aj hybridným hrozbám. Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala pripraviť akčný plán na koordináciu boja proti hybridným hrozbám a šíreniu dezinformácií či vybudovať adekvátne centrálne kapacity pre jeho realizáciu.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.