NBÚ bude môcť dôkladnejšie blokovať škodlivý obsah

NBÚ bude môcť dôkladnejšie blokovať škodlivý obsah

Slovensko prijíma ďalšie mechanizmy v boji s hybridnými hrozbami.

Vláda v stredu schválila novelu zákona o kybernetickej bezpečnosti z dielne Národného bezpečnostného úradu o blokovaní škodlivého obsahu.
K schváleniu prišlo po približne pol roku ako NBÚ zablokoval viacero webov, ktoré po vypuknutí vojny na Ukrajine predstavovali vážne riziko.

Cieľom novej úpravy aj naďalej umožniť Národnému bezpečnostnému úradu na základe odôvodneného návrhu určitých subjektov a predchádzajúceho súhlasu súdu rozhodnúť o blokovaní, ak zistí, že škodlivý obsah má alebo môže mať za následok poškodenie alebo ohrozenie bezpečnostných, zahraničnopolitických alebo hospodárskych záujmov Slovenskej republiky a je formou hybridnej hrozby.

NBÚ bude môcť o blokovaní rozhodnúť len na základe odvôvodneného návrhu inštitúcie s pôsobnosťou v oblasti bezpečnosti a obrany štátu, akými sú Slovenská informačná služba, Vojenské spravodajstvo a polícia. Zároveň tiež potrebuje súhlas Najvyššieho správneho súdu SR, čo zvýši legitimitu tohto rozhodnutia.

Odporúčame: Štát vypol Hlavný denník, ktorý propaguje Harabina, Chmelára, Blahu, Žitného či Tótha

Ide napríklad o:

- oslabenie demokratických inštitútov ústavného zriadenia,
- cielenú politickú destabilizáciu,
- spochybnenie základných demokratických hodnôt,
- zásadné sťaženie fungovania orgánov verejnej moci a prijímania ich rozhodnutí, alebo
- poškodenie, alebo ohrozenie bezpečnostných, zahraničnopolitických, alebo hospodárskych záujmov záujmy Slovenskej republiky.

"Som rád, že legislatívny rámec a podmienky na blokovanie škodlivého obsahu sa upresnili, keďže v tejto oblasti pretrvávali nejasnosti. Taktiež očakávam, že tento mechanizmus bude náležite využívaný,"  povedal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marian Majer. "Novela zároveň vychádza z toho, že pravidlá musia platiť pre všetkých, a to aj v oblasti šírenia informácií. Nemá to nič spoločné s obmedzovaním slobody prejavu, keďže ani tá nemôže byť úplne bezhraničná. Všetky osoby a subjekty, ktoré tento systém zneužívajú, si toho musia byť vedomé," dodal Majer.

Odporúčame aj: Pozirite sa, ako Rusi verbujú redaktora z Hlavných správ na spoluprácu pre ruskú rozviedku (VIDEO)

Ministerka kultúry Natália Milanová tiež súhlasí s návrhom a verí, že opatrenie nebude zneužité voči bežným médiám.

Rozhodnutie o blokovaní sa má vydávať s maximálnou platnosťou deviatich mesiacov. 

Ak zákon prejde parlamentom, mal by platiť od 1. apríla 2023.