Štát vypol Hlavný denník, ktorý propaguje Harabina, Chmelára, Blahu, Žitného či Tótha

Štát vypol Hlavný denník, ktorý propaguje Harabina, Chmelára, Blahu, Žitného či Tótha Profilová stránka Hlavného denníka

Národný bezpečnostný úrad v piatok vypol dezinformačný web Hlavný denník.

„Vážení návštevníci stránky, ospravedlňte, že sa určitý čas nebudú pridávať príspevky z produkcie www.hlavnydennik.sk. Stránka i jej výroba a aktualizácia sú dnešným dňom rozhodnutím NBÚ vypnuté,“ napísala stránka na sociálnej sieti.

Koncom februára parlament schválil zákon o opatreniach súvisiacich s vojnou na Ukrajine. Jeho súčasťou sú právomoci, ktoré umožňujú NBÚ blokovať weby s dezinformáciami a škodlivým obsahom. Táto právomoc má byť obmedzená, bude ju možné uplatniť do 30. júna tohto roku.

Pred pár dňami vypol NBÚ podobný dezinformačný web Hlavné správy a ich sesterský proruský militantný web Armadnymagazin.sk.

Podrobnosti: NBÚ zablokoval najväčší proruský web na Slovensku Hlavné správy aj ich Armadnymagazin.sk

Hlavný denník patrí medzi najčítanejšie dezinfoweby

Hlavný denník patrí medzi najčítanejšie dezinformačné platformy na Slovensku. V niektorých mesiacoch mal 5 a dokonca až aj viac ako 7 miliónov zobrazení. Pomáhal si platenými statusmi na facebooku a zdieľaním článkov na sieti mnohých facebookových stránok. Priamo propagoval mnohé prebraté texty od proputinovských ruských analytikov.

Web prevádzkuje občianske združenie Verbina, na ktorého čele stojí Alica Mihale Razgyelová, ktorá v posledných voľbách kandidovala za stranu Socialisti.sk Eduarda Chmelára. Redakcia má sídlo v Bratislave, pracuje pre ňu viacero známych mien, Hlavný denník môže mať náklady ako stredne veľká redakcia, no viditeľných inzerentov cez klasickú reklamu je uňho minimálne. Na otázky, kto web financuje, v minulosti jeho zakladateľ Robert Merva neodpovedal. 

Na rozdiel od Hlavných správ pre Hlavný denník pracovali mnohí známe tváre zo slovenských médií. Web dával priestor menám antisystémovej a ultraľavicovej scény na Slovensku. Propagoval názory ľudí ako Štefan Harabin, Ľuboš Blaha, Anna Belousová, Eduard Chmelár, Ján Čarnogurský, Milan Žitný, Jozef Banáš, Gustav Murín či Peter Tóth.

Web funguje od roku 2019. Na začiatku prebral facebookovú stránku po stránke Konzervatívny výber, ktorý viedol Peter Králik, známy z viacerých dezinfowebov – pracoval pre Slobodný vysielač či Medzičas.

Keď v roku 2019 Králik zomrel, nahradil ho niekdajší hovorca rôznych ministerstiev a finančnej správy Robert Merva a spustil na platforme konzervatívneho výberu Hlavný denník.

V redakcii sa stretlo viacero známych mien

Šéfredaktorom bol istý čas aj bývalý šéf TASR a neskôr šéfredaktor Plus 7 dní  Ivan Čeredejev blízky Kočnerovi, neskôr sa posunul na pozíciu editora.

Aktuálne je šéfredaktorom Ivan Brožík, ktorý písal pre nacionálne Slovenská národné noviny. Zástupca šéfredaktora Ivan Mihále vo voľbách kandidoval za stranu Socialisti.sk. Zástupkyňa šéfredaktora bola aj bývalá asistentka poslankyne Martiny Šimkovičovej Petra Demková, známa sklonom k dezinformáciám, homofóbii.

Komentáre písala autorka "Aneta Leitmannová" (pravdepodobne vymyslené meno, nikto z novinárskeho prostredia novinárku s týmto menom nepozná). Jej štýl písania a témy boli veľmi podobné textom a statusom Petra Tótha alias Ďateľa.

Najnovšou posilou bol bývalý redaktor JOJ Rastislav Ekkert, ktorý po jazde pod vyplvom alkoholu v JOJ skončil.

Takto vyzerá zostava redakcie dnes:

Ivan Brožík – šéfredaktor
Ivan Mihale – zástupca šéfredaktora

Gabriela Fedičová – redaktorka - editorka
Diana Zaťková – redaktorka - editorka

Rastislav Ekkert - redaktor
Ján Papuga – redaktor
Eka Balašková - redaktorka
Milan Laca - redaktor
Ingrid Vrabcová – redaktorka
Emanuel Orban- redaktor

Gabriel Matta – externý redaktor

Odporúčame aj: Súd rozhodol, že Hlavný denník musí odstrániť článok: Novinárka Tódová s manželom si žijú nad pomery

HD podporoval v textoch Národnú koalíciu, ktorá sa neskôr spojila s kotlebovcami. Na webe bloguje aj Slavěna Vorobelová, predsedníčka strany Národná koalícia, ktorá kandidovala na kandidátke ĽSNS. Web preberá mnoho textov z anonymného webu Fakty a dôkazy, ktorý kompromituje investigatívnych novinárov, pomáha šíriť statusy Petra Tótha, rôzne teórie Milana Žitného o smrti Milana Lučanského, témy blízke Smeru a antistranám.