Facebook zrušil stránku Ľubošovi Blahovi pre opakované hrubé porušovanie pravidiel

Facebook zrušil stránku Ľubošovi Blahovi pre opakované hrubé porušovanie pravidiel Reprofoto Facebook Ľuboš Blaha

Jeden z hlavných šíriteľov dezinformácií a nenávisti v slovenskom online priestore Ľuboš Blaha prišiel dnes o svoju stránku na facebooku s viac ako 174 tisíc sledovateľmi. Dnes v utorok popoludní mu ju podľa informácií Denníka N sociálna sieť zrušila.

„Táto stránka bola odstránená pre opakované porušovanie našich pravidiel týkajúcich sa nenávistných prejavov, šikanovania a obťažovania, podnecovania k násiliu a šírenia dezinformácií o covide-19,“ informovalo podľa Denníka N tlačové oddelenie Facebooku.

Na klamstvá a dezinformácie, ktoré šíril Blaha, upozorňovali odborníci už dlho. Jeho stránka mala jeden z najväčších zásahov politika na slovenskom facebooku. Jeho manipulácie, hoaxy a hejty ovplyvňovali státisíce ľudí. Sociálna sieť zrušila stránku až teraz. Ľuboša Blahu už v minulosti viackrát obmedzila.

Pred pol rokom Facebook odstránil video poslanca Smeru Ľuboša Blahu, v ktorom tvrdil, že vyvracia „10 hlavných hoaxov o očkovaní“. V skutočnosti v ňom šíril mnohé nebezpečné nepravdivé tvrdenia. Sociálna sieť po reakciách novinárov aj odborníkov následne zasiahla a video mu zmazala. „Odstraňujeme dezinformácie o covide-19, ktoré vedú k bezprostrednej fyzickej ujme, a to bez ohľadu na to, kto ich uverejní,“ povedala vtedy hovorkyňa Facebooku pre Denník N.
Pred odstránením malo viac ako 20-tisíc zdieľaní a až okolo 360-tisíc spustení. Blaha podporil šírenie videa aj reklamou na Facebooku.

Blaha to vtedy označil za "cenzúru" a "definitívny koniec demokracie na Slovensku". "Zamestnanci americkej korporácie na hromadnú žiadosť slovenských liberálnych novinárov a aktivistov stiahli moje včerajšie video o 10 hoaxoch, ktoré šíri vláda o Covide. Pochybuje ešte niekto, že žijeme v korporátnej totalite?" napísal Blaha na facebooku.

Blaha pravidelne dehonestujúco urážal novinárov, politických oponentov a hlavne prezidentku. V marci mu Okresný súd Bratislava I. neodkladne nariadil zdržať sa zverejňovania a šírenia nepravdivých tvrdení, že je prezidentka vlastizradkyňa, agentka cudzích mocností, alebo že je ovládaná Spojenými štátmi. Zároveň mu súd nariadil do troch dní od doručenia rozhodnutia, odstrániť tieto tvrdenia z desiatok svojich statusov.