Slovenskí branci ohlásili koniec. Toto je preveliká tragédia! napísal im minister Naď

Slovenskí branci ohlásili koniec. Toto je preveliká tragédia! napísal im minister Naď Slovenskí branci a ich „hlavný veliteľ“. Foto: Slovenskí branci

Slovenskí branci po 10 rokoch končia – nikto ich nerozpustil, rozpustili sa sami. Pochybná extrémistická paramilitantná organizácia ukončila svoju činnosť - statusom na facebooku.

 „Naša činnosť sa končí – lúčime sa s vami. Po 10 rokoch činnosti nastal konečne ten správny čas, kedy sme sa rozhodli posunúť sa ďalej. Slovenskí Branci preto končia. Svoj boj sme už vyhrali,“ napísali branci.

branci_s_pästičkami.jpg

„Tak ale toto je preveliká tragédia! Vždy ma bavilo dozvedieť sa kopec srandy, ako to u vás prebieha a ako sa vám “darí” a čo máte nové a tak…," reagoval na oznámenie v diskusii pod statusom brancov minister obrany Jaroslav Naď.

Slovenskí branci vznikli v roku 2012, ako „telesno-branný klub“. Organizácia sa však od začiatku správala ako militantné extremistická skupina, spolupracovali so Slovenským Hnutím Obrody ale aj so slovenskou pobočkou Nočných vlkov.  Ján Benčík v minulosti poukázal na prepojenia funkcionárov Slovenských brancov na krajne pravicové a proruské politické subjekty.

Jeden z bývalých Slovenských brancov bol redaktorom Štandardu, až do momentu, kým sme na Omediach.com nenapísali o jeho minulosti.

V roku 2018 minister obrany Peter Gajdoš podal podnet na Generálnu prokuratúru vo veci preskúmania zákonnosti organizácie. Následne bola prijatá legislatívna zmena, ktorá by umožnila postihovať účasť profesionálnych vojakov na príprave organizácií ako sú Slovenskí Branci.