Facebook vyhlásil množstvo užívateľov za mŕtvych, omylom

Facebook vyhlásil množstvo užívateľov za mŕtvych, omylom

Veľké množstvo užívateľov sociálnej siete Facebook bolo v piatok kvôli nezvyčajnej programovej chybe na svojich profiloch označený za mŕtvych.

 

 

Stalo sa tak aj šéfovi Markovi Zuckerbergovi. Chyba bola po chvíli opravená a vedenie facebooku sa za ňu ospravedlnilo, napísal spravodajský server BBC News.

"Dúfame, že ľudia, ktorí milovali Marka, nájdu útechu vo veciach, ktoré už zdieľajú ostatní, aby si pripomenuli a oslávili jeho život," objavilo sa na na Zuckerbergovom účte.

Zdroj: Facebook screen shot

Používatelia, u ktorých bol omylom nastavený zvečňujúci profil, rýchlo uisťovali svojich priateľov a príbuzných, že sú stále nažive. Mnohí pripojili aj vtipné komentáre.

"Facebook uzatvára jeden z najdlhších týždňov v amerických dejinách vyhlásením, že sú všetci mŕtvi," konštatoval technologický server The Verge v narážke na zvolenie Donalda Trumpa americkým prezidentom.

"Bola to strašná chyba a my sme ju už opravili. Veľmi sa ospravedlňujeme za to, čo sa stalo," uviedol hovorca facebooku.

Facebook zaviedol možnosť nastavenia tzv. zvečneného profilu v roku 2015 po tom, čo množstvo rodinných príslušníkov žiadalo o prístup na účty zosnulých blízkych. Spomienkový účet môže spravovať poverená osoba. Alternatívou je úplné zmazanie účtu.