Nová stránka vysvetľuje, ako hlasovať na Slovensku a v celej EÚ

Nová stránka vysvetľuje, ako hlasovať na Slovensku a v celej EÚ Foto: EP

Štyri mesiace pred Európskymi voľbami Európsky parlament spustil novú internetovú stránku, v ktorej podrobne opisuje ako hlasovať  na Slovensku a vo všetkých ostatných členských štátoch EÚ.

 

„Stránka je navrhnutá tak, aby pomohla ľuďom nájsť všetky potrebné informácie na jednom mieste. Parlament ponúkol takýto nástroj po prvýkrát, aby uľahčil hlasovanie vo voľbách do Európskeho parlamentu v máji 2019,“ píše EP v tlačovej správe.

·         european-elections.eu
·         europske-volby.eu
·         informácie podľa jednotlivých krajín v 24 jazykoch, vrátane slovenčiny

Vnútroštátne pravidlá hlasovania pre každú krajinu sú vysvetlené vo formáte otázok a odpovedí, vrátane informácií o volebnom dni, o veku potrebnom na hlasovanie, termínoch na registráciu, dokumentoch potrebných na registráciu, ako aj o volebných kvórach pre politické strany alebo o celkovom počte poslancov Európskeho parlamentu a internetových stránkach národných volebných orgánov.

Webová stránka poskytuje odpovede pre každú krajinu EÚ v úradnom jazyku (jazykoch) danej krajiny a v angličtine.
 


Webstránka ponúka informácie o možnostiach ako voliť zo zahraničia (buď z iného štátu EÚ, alebo z tretej krajiny) alebo prostredníctvom zástupcu, ak je to v danej krajine možné. Toto môže byť obzvlášť relevantné pre 3 milióny občanov EÚ s pobytom v Spojenom kráľovstve.
 
Webstránka tiež obsahuje:

·         sekciu "otázok a odpovedí" o Európskom parlamente, vedúcich kandidátoch a o tom, čo bude nasledovať po voľbách,
·         informácie o možnosti zapojenia sa občanov do zvyšovania povedomia o voľbách samotných,
·         sekciu so správami týkajúcimi sa volieb z hlavnej stránky Európskeho parlamentu,
·         odkaz na webstránku s výsledkami volieb,
·         odkazy na politické zoskupenia Európskeho parlamentu a Európske politické strany.