Facebook čelí vyšetrovaniu kvôli osobným údajom z aplikácií

Facebook čelí vyšetrovaniu kvôli osobným údajom z aplikácií Foto: Facebook

Newyorský guvernér Andrew Cuomo dnes nariadil štátnym úradom, aby vyšetrili správu denníka The Wall Street Journal o tom, že internetová spoločnosť Facebook zhromažďuje veľké množstvo osobných údajov z aplikácií pre chytré telefóny.

 

Správa podľa guvernéra naznačuje, že Facebook sa dostáva k oveľa väčšiemu množstvu údajov o užívateľoch chytrých telefónov, než sa predtým predpokladalo. "Veľké množstvo aplikácií podľa správy tomuto gigantu v oblasti sociálnych médií posiela veľmi osobné údaje, a to zjavne bez súhlasu používateľov," píše sa v tlačovom uverejnení úradu guvernéra.

Facebook podľa správy denníka The Wall Street Journal zbiera osobné informáciám mnohých populárnych aplikácií, a to aj v prípade, že používateľ nie je pripojený v sieti.

Facebook je najväčšia internetová sociálna sieť na svete. Prístup podniku k ochrane súkromia sa minulý rok dostal do centra pozornosti po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jej siete a využila ich okrem iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.