Facebook stiahol reklamy Trumpovej kampane, porušovali zásady

Facebook stiahol reklamy Trumpovej kampane, porušovali zásady Foto: Twitter M.Trump

Facebook dnes deaktivoval sériu reklám od volebného štábu amerického prezidenta Donalda Trumpa šírených pri príležitosti narodenín prvej dámy Melanie Trumpovej.

 

Oznámenie s formuláciou "pozor dámy" porušovali zásady sociálnej siete, ktorá nepovoľuje v reklamách uvádzať osobné vlastnosti, teda napríklad pohlavie osôb, na ktoré cielia. Trumpova kampaň svoje materiály upravila, aby pravidlám vyhovovali.

Facebook zakročil až potom, čo na zjavné porušenie zásad vo štvrtok upozornil novinár Judd Legum na svojom webe Popular Information. "Asi 12 hodín po tom, čo bol tento článok uverejnený, potvrdil zástupca Facebooku, že stovky reklám Trumpovej kampane porušovali jeho pravidlá. Facebook uviedol, že reklamy deaktivoval," napísal Legum.

Séria reklám v mene amerického prezidenta cielila na ženy v štáte Texas nasledujúcim oznámením: "Naša fantastická prvá dáma Melania za deň oslavuje narodeniny a ja pre ňu chcem urobiť niečo výnimočné. Naším cieľom je, aby milión Američanov podpísalo prianie a poprialo Melanii všetko najlepšie." Každá z reklám sponzorovaných skupinou Trump Make America Great Again Committee bola adresovaná "dámam" v istom texaskom meste.

Zásady pre inzerciu na facebooku však neumožňujú "uvádzať či naznačovať osobné vlastnosti" adresátov. Reklama ich napríklad môže nabádať, aby sa zoznámili so seniormi, ale formulácia "zoznámte sa s ďalšími seniormi" je neprijateľná.

Z facebookovej "knižnice reklám" je zrejmé, že Trumpova kampaň teraz v materiáloch týkajúcich sa narodenín prvej dámy vypustila pôvodné oslovenie a nahradila ho prostým "Pozor!" V ďalších materiáloch určených pre voličov v štáte Missouri podľa Popular Information doplnil volebný štáb titulok o slová "... a páni".

Facebook vlani ohlásil prísnejšiu reguláciu politickej reklamy na svojej platforme, avšak nie je celkom jasné, ako monitoruje dodržiavanie pravidiel o jej obsahu. Legumovi spoločnosť oznámila, že jej systém kontroly reklám "sa opiera predovšetkým o automatizované nástroje, ktoré porovnávajú reklamy s príslušnými pravidlami". Trumpov tím vraj prevádzkovateľ sociálnej siete upozornil, aby svoju inzerciu zásadám prispôsobil.

"Aký je ale zmysel pravidiel Facebooku, ak nie sú vymáhané ešte pred publikáciou? Za aktuálneho stavu vám v nepravdepodobnom prípade, že vás chytia, povedia, aby ste problém napravili. Nič vás nenabáda k tomu, aby ste pravidlá dodržiavali od začiatku," komentoval záležitosť Legum.