Macron kritizoval brazílskeho prezidenta za výsmešky na adresu jeho ženy Brigitte

Macron kritizoval brazílskeho prezidenta za výsmešky na adresu jeho ženy Brigitte Foto: FB B. Macron

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes vyjadril nádej, že Brazília bude mať čoskoro nového prezidenta, ktorý bude kompetentný.

 

Nezvyčajne ostrou kritikou tak reagoval na krok Jaira Bolsonara, ktorý na facebooku podporil komentárom sexistický útok na Macronovu manželku Brigitte. Podľa francúzskeho prezidenta sa Bolsonaro správal "mimoriadne neúctivo" a Brazílčania, ktorých si váži, sú bezpochyby zahanbení.

Francúzske médiá dnes informovali, že brazílsky prezident Bolsonaro komentoval na facebooku fotomontáž jedného z užívateľov, na ktorej je Macron s manželkou Brigitte a Bolsonaro s manželkou Michelle. "Už rozumieš, prečo Macron Bolsonara prenasleduje?" píše sa pri obrázku. Brazílsky prezident z overeného účtu to kometoval takto: "Neponižuj toho chlapíka, cha, cha, cha."

Zdroj: Facebook Rodrigo Andreaça

Na otázku agentúry AFP, či komentár zverejnil sám prezident, alebo niekto z jeho tímu, Bolsonarov úrad odmietol odpovedať.

"Je to smutné pre neho i pre Brazílčanov, brazílske ženy, ktoré bez pochyby cítia stud, keď čítajú niečo také od svojho prezidenta ... sú to mimoriadne neúctivé útoky na moju ženu," povedal Macron počas rokovaní na summite G7 v juhofrancúzskom Biarritzi. Bolsonara tiež obvinil, že v júli zrušil plánovanú schôdzku s francúzskym ministrom zahraničia Jeanom-Yvesom Le Drianom a namiesto toho šiel k holičovi.

Spor okolo facebookového príspevku prehĺbil nevraživosť medzi prezidentmi Francúzska a Brazílie. Macron už skôr brazílskeho prezidenta obvinil, že klamal, keď v júni sľúbil, že bude bojovať s klimatickými zmenami. Minulý týždeň potom pohrozil, že zablokuje ratifikáciu dohody o voľnom obchode medzi EÚ a skupinou juhoamerických krajín Mercosur kvôli údajne málo ráznemu postupu Brazílie v boji s požiarmi Amazonského pralesa.

Bolsonaro Macrona následne obvinil z koloniálneho zmýšľania a brazílsky minister školstva Abraham Weintraub označil šéfa Elyzejského paláca za "oportunistického kreténa", ktorý si chce svojimi krokmi získať francúzsku poľnohospodársku lobby.

Dnes Macron oznámil, že skupina G7 uvoľní na hasenie požiarov v Amazonskom pralese okamžitú finančnú pomoc 20 miliónov dolárov. Bolsonaro následne na twitteri napísal, že nezamýšľa prijať "nemiestne" a "zlovoľné" útoky francúzskeho prezidenta, ktorého predstava o záchrane Amazónie by znamenala, že sa s Brazíliou bude zaobchádzať ako s kolóniou.