Prečo je potrebné, aby ste mali v Androidoch zamknutú obrazovku?

Prečo je potrebné, aby ste mali v Androidoch zamknutú obrazovku? Foto: 365.bank

Moderná doba sa nesie v znamení vývoja, inovácií, zmien. Tomu sa jednoducho nevyhneme. Niektoré zmeny prijímame ľahšie, stotožňujeme sa s nimi, iné možno nie sú až také vítané. S ohľadom na novoprijatú európsku legislatívu súvisiacu s PSD2 sme museli prejsť na novú verziu aplikácie. Tušili sme, že zmeny, ktoré priniesla, sa možno nebudú každému páčiť. Technológie však niekedy nepustia a ja sa vám budem snažiť v nasledujúcich riadkoch priblížiť, prečo po novom našu appku nemôžete používať v nezamknutých zariadeniach Android.

Štrnásty september 2019 pre nás, a ako sa ukázalo ani pre vás – našich klientov, nebol úplne obyčajným dňom. Predpokladali sme, že aplikácia zmien súvisiacich s európskou legislatívou PSD2 môže priniesť negatívne reakcie. Keďže, ak sa niečo mení, u ľudí prirodzene vyvstávajú otázky typu: Prečo je to dobré? Načo fungovanie vecí zbytočne komplikujú? a pod.

Po aktualizácii našej appky v súvislosti s PSD2 bolo potrebné, aby ste si ju nanovo nainštalovali. V nadväznosti na vaše reakcie je však zrejmé, že táto zmena priniesla viacerým diskomfort. Budem otvorený, mrzí nás, že sme niektorých sklamali. Naším zámerom určite nie je veci komplikovať. Budem sa preto snažiť aspoň v krátkosti ozrejmiť celú situáciu.

Aplikácia 365 bola postavená na technológii, ktorú Google aktuálne prestal podporovať – čo sme v čase, keď sme ju vyvíjali a spúšťali, naozaj nemohli tušiť. Museli sme ju teda s ohľadom na pripravované legislatívne zmeny aktualizovať. Jej upgrade, žiaľ, nepodporuje riešenie bez uzamknutej obrazovky.

Uvedomovali sme si, že niektorí z vás budú tento fakt vnímať negatívne, úprimne nás však zaskočilo, koľkí používatelia zariadení Android ich majú nezabezpečené. Pri krádeži alebo strate telefónu bez zámky obrazovky môže používateľ ľahko prísť nielen o peniaze, ale aj o všetky svoje dáta a prihlasovacie údaje do iných služieb a zariadení (t. j. nielen toho, ktorého sa strata týka). Preto zámku obrazovky vyžaduje napr. aj samotný Google vo svojej aplikácii Google Pay.

Chcem vás ubezpečiť, že nútiť vás uzamykať si obrazovky, ak to nechcete, nebolo rozhodne naším zámerom. Situácia je však taká, že vám aktuálne nevieme ponúknuť inú alternatívu. V každom prípade, či už našu aplikáciu budete používať, alebo nie, považujem za svoju povinnosť odporučiť vám, aby ste mali mobil zamknutý.

Bez akéhokoľvek preháňania mobil je dnes neodmysliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Nosíme ho a používame všade. Je pomocníkom prakticky na všetko, čo robíme, ale v priebehu minúty dokáže informácie v ňom uchovávané otočiť proti nám. Máme v ňom uložené všetky e-mailové adresy, kontakty, čísla, plánovač, kalendár stretnutí aj mnoho ďalších citlivých informácií, nevynímajúc prístup k informáciám o našich financiách.

Do mobilného telefónu nám prichádzajú autorizačné SMS a mnohí z neho ovládame tiež svoj bankový účet. Útočníci sa čoraz častejšie presúvajú od počítačov k mobilným zariadeniam a využívajú aj nepozornosť ich používateľa. Jednou z ciest je aj krádež mobilu. A vďaka prístupu k informáciám, ktoré neboli dostatočne ochránené uzamknutím, sa útočník môže dostať k vašej identite, informáciám o vašich zvyklostiach, správaní a dokonca aj k uloženým prístupovým heslám alebo k PIN-om.

Krádež a následné využitie dostatočného času, pokiaľ si obeť celú situáciu uvedomí do zablokovania čísla, môže útočník využiť napr. na zaslanie si overovacej SMS pri pokuse o prístup na účet v banke a pod. Nedajte preto útočníkom šancu a správajte sa k svojmu mobilu tak, aby ste ho mali stále pod kontrolou.

V súčasnosti už neexistuje ospravedlniteľný dôvod, prečo nepoužívať zabezpečenie telefónu. Zámka obrazovky je len jedným z možných krokov. Svoj telefón preto zamykajte. Nastavte si zamykanie displeja, a je jedno akou formou, môžete na to využiť jednoduchý PIN kód, vzor alebo dokonca tiež biometriu. Ak aj následne necháte telefón bez dozoru, znížite tak pravdepodobnosť, že útočník využije vašu nepozornosť a prístroj zneužije.

Čo dodať na záver; ak sa aj rozhodnete našu appku viac nepoužívať – čo nám bude ľúto – je to vaša slobodná voľba, ale určite si zamykajte mobily, chránite tým predovšetkým samých seba.

Marek Šupa, 365.bank