Európska komisia obvinila Apple z porušovania protimonopolných zákonov

Európska komisia obvinila Apple z porušovania protimonopolných zákonov

Európska komisia (EK) obvinila americkú technologickú spoločnosť Apple z porušovania protimonopolných zákonov. Zaslala firme zoznam námietok a požaduje, aby vysvetlila, akým spôsobom uplatňuje pravidlá vo svojom on-line obchode App Store. Komisia má podozrenie, že Apple zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu streamovania hudby tým, že zavádza reštriktívne pravidlá pre vývojárov. Americká firma, ktorú už Brusel v minulosti trestal vysokými pokutami za iné praktiky, vyberanie poplatkov od konkurencie obhajuje.

Ak Apple nebude schopný obvinenia vyvrátiť, hrozí mu v krajnom prípade pokuta až do desiatich percent z jeho ročných tržieb na celom svete. Záznamy o hospodárení firmy za minulý rok ukazujú, že Apple mal tržby vyše 274 miliárd dolárov, maximálna pokuta by tak mohla dosiahnuť zhruba 27 miliárd USD.

Výrobca iPhonov sa dostal s komisiou do sporu po sťažnosti švédskeho poskytovateľa streamovacích služieb Spotify. Ten pred dvoma rokmi poukázal na to, že Apple podľa neho nespravodlivo obmedzuje firmy, ktoré sú konkurenciou pre jeho vlastné streamovaciu službu Apple Music na prístrojoch iPhone.

Komisia vo svojich námietkach zaslaných americkej firme teraz uvádza, že ide o reštriktívne pravidlá, ktoré Apple uplatňuje v obchode App Store a ktoré nútia vývojárov zavádzať svoj vlastný systém platenia za poskytované služby. Apple účtuje ďalším firmám tridsaťpercentný poplatok, zatiaľ čo jeho vlastné streamovacia služba ho hradiť nemusí. Konkurenční poskytovatelia nemajú možnosť zákazníkov informovať, že existujú aj iné možnosti nákupu služieb ako cez aplikáciu Applu.

"Stanovením prísnych pravidiel v obchode App Store, ktoré znevýhodňujú konkurenčné služby pre streamovanie hudby, Apple používateľov pripravuje o lacnejšie možnosti streamovania, čím poškodzuje konkurenčné prostredie," uviedla podpredsedníčka EK pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager. Problémom nie je podľa nej poplatok sám o sebe, ale fakt, že konkurenti nemôžu klientom poslať e-mail, v ktorom by ich nasmerovali na svoje vlastné stránky, kde by poplatok hradiť nemuseli.

"Takže tu vzniká možný tridsaťpercentný cenový rozdiel pre Apple Music a ostatných," vyhlásila Vestager. Problém podľa nej nemá len Spotify, ktorá sa sťažovala, ale aj ďalšie firmy.

Americká spoločnosť reagovala na predbežné závery komisie vyhlásením, že Brusel snahou o ochranu Spotify sám obmedzuje konkurenčné prostredie. "Chcú všetky výhody App Store, ale nemyslí si, že by za to mali niečo platiť. Argument komisie v prospech Spotify je protikladom férovej ​​(hospodárskej) súťaže," uviedol Apple.

Apple nie je v spore s Európskou komisiou prvýkrát. Napríklad v roku 2016 mu komisia nariadila doplatiť na daniach 13 miliárd eur. Spor okolo porušovania konkurenčných pravidiel začal vlani, kedy komisia začala vyšetrovanie dvoch iných podozrení týkajúcich sa služieb App Store a Apple Pay.

Európska komisia je exekutívnym orgánom EÚ a má rozsiahle právomoci. Plní okrem iného aj úlohu protimonopolného úradu.