Veľké technologické podniky tento rok rekordným tempom nakupujú menších rivalov

Veľké technologické podniky tento rok rekordným tempom nakupujú menších rivalov Ilustr. foto: Amazon

Veľké technologické spoločnosti tento rok rekordným tempom nakupujú menších konkurentov. Informoval o tom britský ekonomický denník Financial Times (FT).

Technologické firmy podľa údajov spoločnosti Refinitiv na prevzatie svojich potenciálnych konkurentov v hodnote menej ako jednej miliardy dolárov od začiatku roka vynaložili minimálne 264 miliárd dolárov. To predstavuje dvojnásobok predchádzajúceho rekordu z roku 2000.

Od začiatku tohto roka technologické spoločnosti podľa FT podpísali rekordných 9222 zmlúv o prevzatí podnikov v hodnote menej ako jednej miliardy dolárov u každého z nich. "Táto vlna akvizícií je zlá, pretože sa vďaka nej tieto korporácie stávajú oveľa silnejšími. Zvyšuje to ich moc nad ľuďmi, ktorí pre nich pracujú, nad kapitálovými trhmi aj nad investormi. Zároveň to blokuje ten typ hospodárskej súťaže, ktorý môže prinášať inovácie," uviedol riaditeľ washingtonského Inštitútu pre otvorené trhy Barry Lynn.

Vlna akvizícií prichádza v čase, keď sa na veľké technologické podniky sústredí čoraz väčšia pozornosť zo strany regulátorov aj politikov. Firmy ako Apple, Facebook, Google, Amazon a Microsoft sa stávajú terčom obvinenia, že svojimi podnikateľskými praktikami obmedzujú hospodársku súťaž a poškodzujú spotrebiteľov, píše britský denník.

Americká Federálna obchodná komisia (FTC) napríklad vyšetruje internetovú spoločnosť Facebook za skoršie prevzatie aplikácií Instagram a WhatsApp. Minulý týždeň komisia zverejnila výsledky štúdie o fúziách a akvizíciách v technologickom sektore v rokoch 2010 až 2019. Štúdia podľa predsedníčky komisie Liny Khanovej ukazuje, ako veľké technologické spoločnosti systematicky nakupujú menšie začínajúce podniky, aby sa zbavili budúcich konkurentov.

Štúdia FTC okrem iného ukázala, že firmy Apple, Facebook, Google, Amazon a Microsoft v sledovanom období uskutočnili 819 akvizícií, ktoré neboli zaznamenané, pretože nepodliehali ohlasovacej povinnosti. V súčasnosti sa americkým regulačným úradom nemusia hlásiť fúzie a akvizície v hodnote nižšej ako 92 miliónov dolárov. Podľa Khanovej štúdie podčiarkuje nutnosť preskúmať požiadavky na poskytovanie informácií o fúziách a odstrániť prípadné nedostatky, ktoré umožňujú, aby niektoré transakcie unikli pozornosti.