Nový svetový hit - hru Wordle kúpil vydavateľ denníka The New York Times

Nový svetový hit - hru Wordle kúpil vydavateľ denníka The New York Times Zdroj: Wordle

Americká spoločnosť The New York Times, ktorá vydáva rovnomenný denník, kúpila slovnú hru Wordle. Tá funguje iba cez internet a newyorský denník chce prostredníctvom nej získať viac predplatiteľov svojich digitálnych služieb. Cenu transakcie The New York Times v pondelňajšej tlačovej správe neuviedol, pohybuje sa podľa neho v sedemmiestnych cifrách.

Hra Wordle si v poslednej dobe získala mnoho priaznivcov, a práve na jej popularitu denník teraz spolieha. Jeho cieľom do roku 2025 je mať desať miliónov predplatiteľov, uviedla agentúra Reuters.

On-line hra Wordle dáva každému hráčovi šesť pokusov, aby uhádol slovo na päť písmen. To zostáva nemenné po celý deň a zmyslom je, aby hráč bol úspešný s čo najnižším počtom pokusov.

Hru Wordle vytvoril bývalý softvérový inžinier zo spoločnosti Reddit Josh Wardle. Objavila sa vlani v októbri a spočiatku ju hralo iba pár ľudí. Redaktorka denníka Financial Times (FT) Janine Gibsonová uvádza, že zatiaľ čo ešte v novembri hru Wordle hralo asi 90 ľudí, v prvom januárovom týždni už ich boli dva milióny.

"Wordle teraz bude súčasťou každodenných zážitkov, pre milióny ďalších ľudí po celom svete to bude ďalší dôvod, aby sa spoliehali na Times, keď budú potrebovať spravodajstvo a iné každodenné potreby," napísal newyorský denník. Hra Wordle podľa neho bude aj naďalej zadarmo.

Hry a hádanky sú kľúčovou súčasťou stratégie vydavateľstva The New York Times, ktoré sa snažia udržať vo svojich aplikáciách a na svojich webových stránkach čo najviac čitateľov. Čím ďalej viac ľudí totiž číta správy v mobilných telefónoch a tabletoch, ktoré využívajú aj na zábavu.

Spoločnosť The New York Times Company v uplynulom štvrťroku získala pre svoj web Wirecutter ďalších 135 000 členov. Web sa zameriava hlavne na hodnotenie produktov, ale aj na hry alebo varenie.