Ťažká situácia nie je ľahostajná ani 4ke. Pomáha od prvej chvíle (VIDEO)

Ťažká situácia nie je ľahostajná ani 4ke. Pomáha od prvej chvíle (VIDEO) Reprofoto 4ka

V noci 24. februára zaútočila Ruská federácia na Ukrajinu a ľudia sa prebudili do veľmi smutného rána. Na Slovensku sa zdvihla obrovská vlna solidarity. Pomáhajú ľudia a pomáhajú aj firmy. Do pomoci sa už v prvých momentoch zapojil aj telekomunikačný operátor 4ka. V špeciálnom podcaste Čaj o 4tej sa dozviete, ako pomoc vyzerala v prvých momentoch priamo na hranici ale aj ako pomoc zo strany 4ky a Swanu stále prebieha.

4ka a aj ďalší operátori patrili medzi prvé spoločnosti, ktoré sa snažili utekajúcim ľuďom uľahčiť situáciu a to zjednodušeným spojenia s ich blízkymi.

Pomoc zo strany 4ky na začiatku prebiehala v troch rovinách: "V rámci našej siete a v spolupráci s našimi medzinárodnými partnermi, cez ktorých poskytujeme konektivitu cez hlas a sms do Ukrajiny, sme maximalizovali možnú zľavu tak, aby sme ukrajinským občanom pobývajúcim na Slovensku umožnili zavolať a poslať sms ich rodinám na ich ukrajinské čísla za obrovskú zľavnenú cenu," hovorí Patrik Kollaroci, technický riaditeľ pre mobilnú sieť operátora 4ka.

Následne sa operátor rozhodol posilniť pokrytie pohraničnej oblasti medzi Slovenskom a Ukrajinou. "Konkrétne ide o lokalitu Vyšné Nemecké, kde sme postavili prenosný vysielač, aby sme vykryli hluché miesto bez signálu, aby ľudia, ktorí prichádzajú z Ukrajiny na Slovensko a dostali od nás SIM kartu 4ky, mohli zavolať svojim blízkym, že sú v bezpečí, že sú mimo priameho vojnového ohrozenia," dodáva Kollaroci.

Konštrukciu mobilného vysielača sa podarilo dopraviť k hraniciam na prívesnom vozíku a následne už za pár hodín postaviť a spustiť základňovú stanicu so stožiarom vysokým 8 metrov. V minulosti mobilný vysielač operátor použil napríklad pri hudobných festivaloch či návšteve pápeža na Slovensku.

Aj 4ka rozdáva ľuďom utekajúcim z Ukrajiny na hraniciach bezplatné SIM karty. „Náš kolega zbalil hneď v prvý deň 4 tisíc SIM kariet sadli sme do auta a vybrali sme sa do Vyšného Nemeckého, a priamo tam sme utečencom z Ukrajiny dávame SIM karty," povedala Andrea Čagalová, produktová manažérka 4ky. Ľudia na hraniciach dostávajú nielen zadarmo SIM kartu v hodnote 4 eurá, ale aj ďalší veľmi užitočný benefit vo forme paušálu Sloboda dáta, ktorým na území Slovenska získavajú neobmedzený objem dát. "Môžu ich využívať po celom Slovensku neobmedzene, môžu byť stále v spojení so svojimi priateľmi a rodinou," dodáva Andrea Čagalová.

Do iniciatívy so 4kou sa zapojila aj Slovenská pošta. „Tím, ktorí nemajú možnosť alebo sa nestihnú u nás na hranici zastaviť, majú možnosť na východnom Slovensku navštíviť Slovenskú poštu, ktorá rovnakým spôsobom poskytne SIM kartu a benefit Sloboda dáta. Napriek tomu, že Slovenská pošta je veľký kolos, tak sa to rozbehlo veľmi rýchlo a iniciatívne, za čo ďakujem nielen Slovenskej pošte, ale aj nášmu tímu. Bolo to naozaj už za pár hodín,“ dodala Andrea Čagalová.

Nie sú to však jediné aktivity, ktoré v súvislosti s utečeneckou krízou pripravuje Swan a 4ka. "Spomeniem jednu z nich - napríklad poskytneme desať počítačov pre deti na slovenskej škole s vyučovacím jazykom ukrajinským," povedal šéf marketingu Swanu a 4ka Roland Kyška. Výraznú pomoc ľuďom z Ukrajiny prostredníctvom výziev sprostredkováva aj najväčší darcovský portál ludialudom.sk, s ktorým dlhodobo Swan/4ka spolupracuje. Portál pri tejto príležitosti spustil podstránku ludialudom.sk/ukrajina, na ktorej v spolupráci s mimovládnymi organizáciami pribúdajú výzvy priamo od ľudí postihnutých vojnou na Ukrajine.