Aký internet si vybrať do domu či bytu? Na čo si musíte dať pozor pri výbere?

Aký internet si vybrať do domu či bytu? Na čo si musíte dať pozor pri výbere? Ilustr. foto: Swan

Aký internet si vybrať do bytu či do domu? Je 1 Gbit/s internet zbytočný luxus? A kam umiestniť wifi router vo svojej domácnosti? Na toto a mnohé iné nám poradí odborníčka Lucia Marešová, vedúca priameho predaja v sesterskej spoločnosti SWAN.

Keďže dnes žijeme doslova v dobe dátovej ľudia by sa už pri výbere nehnuteľnosti mali informovať aj o možnostiach pripojeniach v rámci lokality. Je to dokonca jedna z najdôležitejších vecí, ktorú by mali zavážiť pri výbere nehnuteľnosti. Aj pandémia nám ukázala, ako je pre náš život a život našich blízkych dôležité kvalitné pripojenie.

Základné otázky pri výbere internetu

Je dôležité vedieť, na čo všetko sa bude internet používať. Koľko členov v domácností sa bude pripájať, na čo budú  internet využívať ale aj koľko zariadení. Na základe týchto informácií predajcovia dokážu odporučiť konkrétny produkt, aby sa nestalo, že zákazník bude platiť za niečo, čo nebude využívať, alebo naopak pripojenie mu nebude stačiť.

Aké pripojenie potrebujú rôzne domácností

Klasická rodina s dvomi dospelými a dvomi deťmi, kde sú na internete aktívni všetci členovia domácnosti, tak týmto by som v prípade optického internetu odporúčala internet L do 600 Mbit/s, aby mohli mať všetci kvalitné pripojenie a to aj vo večerných hodinách, keď je citeľný pokles rýchlosti pri výraznejšej vyťaženosti siete. Čím vyššia rýchlosť, tým menej pociťujeme pokles rýchlosti pri poskytovaní služieb, hovorí Lucia Marešová.

V prípade, že jeden člen domácnosti je silným hráčom online hier, mama je napríklad televízna redaktorka a potrebuje strihať televízne reportáže a posielať ich vo vysokej kvalite, potrebujú výkonnejší internet. "Pri online hrách je záťaž na servery naozaj vysoký a pri posielaní reportáži je potrebný dôraz na kvalitu, v tomto prípade ponúkame zákazníkom najvyšší balík XL s rýchlosťou až do 1000 Mbit/s, ktorú má Swan tiež vo svojom portfóliu," odporúča Lucia Marešová.

Ak je zákazníkom biznisman, ktorý má pravidelne videohovory, online konferencie, tam je dôležité, aby bol internet stabilný, strate pripojenia môže spôsobiť obrovské straty. V takomto prípade rezidenčný produkt by nebol postačujúci, v tomto prípade odporúčame biznisféru, kde oproti rezidenčným produktom vieme ponúknuť pripojenie s garanciou rýchlosti ale aj servis obchodníka v prípade poruchy. Tam odporúčame neriskovať, radšej si priplatiť ako potom ľutovať nejaký problém.

Najvyššia prenosová rýchlosť na Slovensku je 1 Gigabit/s .Dnes sa presúva veľa aktivít do online sveta a pre niektoré domácnosti môže byť aj takéto pripojenie využiteľné, ak okrem bežného výrazného používania internetu členmi domácnosti, majú na internet napojené napríklad aj spotrebiče, aktívne sledujú cez internet televíziu a pritom sa posielajú cez mail obrovské súbory, tak aj táto rýchlosť môže byť využiteľná aj v bežnej domácnosti a zaručí fungovanie všetkých aktivít bez problémov.

Ak si kúpite byt už s pripojením od pôvodného užívateľa

Máte 2 možnosti. Buď v pripojení pokračujete. Alebo si vybavíte jednoducho nové pripojenie - na predajnom centre sa spíše zmluva a následne technici nainštalujú novú službu. Mnohokrát sa zákazníci obávajú ďalších káblov, zvyčajne sa využíva už existujúca kábeláž, vieme sa na ňu napojiť, hovorí Lucia Marešová.

Ako sa pripojiť v prípade nasťahovania sa do novostavby

Zvyčajne pri novostavbách je to už naprojektované pripojenie samotným developerom. Oni vedia, kde tie káble ponaťahovať, vo vstupnej hale je zvyčajne rozvádzač, kde sú umiestnené základné aktívne prvky, v celom byte sú už dátové zásuvky. Potom sa len inštalujú koncové zariadenia k zásuvkám ako wifi router či set-top box k televízii. Zákazník si sám určí, kde ktoré zariadenie umiestní.

Kam v byte umiestniť wifi router

Odporúčame zákazníkom, aby si wifi router umiestňovali do centrálnej časti bytu. Ideálne do výšky pása, to im zaručí, že ten signál sa bude rovnako šíriť do celého bytu. Tie anténky na wifi routery je potrebné natočiť správnym smerom, ktorý potrebujem.
Odporúčame sa vyvarovať chybám zlého umiestňovania – do nejakých skríň či technických miestností, ktoré sú v odľahlých častiach bytu. Tá sila signálu bude nižšia. Nedávať na stropy.
Ak niekto nechce mať inštalovaný v byte wifi router, možno z estetického alebo iného dôvodu, v tom prípade je ako alternatíva nainštalovanie pevného internetu prostredníctvom zásuvky. Tam je však problém, ako sa pripojiť mobilom či tabletom . Dá sa použiť aj nejaký dizajnérsky kúsok.

Parametre pri wifi routeri, na ktoré treba myslieť

Zaváži, akú rýchlosť máme v rámci produktu zvolenú – ak je pripojenie nad 600 Mbit/s či 1 Gigabit/s, tak aj router musí byť týmito rýchlosťami podporovaný.Nemôžem si objednať 300 Mbit/s rýchlosť pripojenia a mať nejaký základný router, ktorý prenáša len nejakú 50 Mbit/s rýchlosť. Treba si to všímať na zariadeniach.

My v Swane máme aj prémiový router, ktorý zvláda rýchlosť 1000 mbit/s. A má aj funkciu, kde sa dá vypnúť wifi – keď napríklad nechcete, aby sa signál šíril v noci či cez deň, ale to zariadenie je plne funkčné, napríklad ak máte na to napojený nejaký počítač, ten bez problémov funguje.

Možností pripojenia je viacero. Aký je medzi nimi rozdiel?

DSL pripojenie bolo jedno z prvých, bolo to pripojenie pomocou pevnej linky, lenže táto technológia už dosiahla svoj vrchol. Je to káblové pripojenie a maximálna rýchlosť je 50 Mbit/s, čo mnohým zákazníkom nevyhovuje.

Optické pripojenie je ideálne  – je to prenos signálu svetlom, cez optické vlákna, ktoré sú zakopané v zemi a na kvalitu pripojenia nemajú vplyv žiadne povetrnostné podmienky. Táto technológia umožňuje posielať vysoké objemy dát aj do 1000 Mbit/s, poskytovať aj ďalšie služby, ako je digitálna televízia alebo povená linka.

LTE pripojenie je na druhom mieste, toto pripojenie sa postupne vyvíja. Od 6 či 10 Mbit/s v roku 2016 na dnes 150 Mbit/s. Je to pripojenie vzduchom, cez rádiové vlny. Výhodou je, že frekvencia, v ktorej sa vysiela, je garantovaná. Nemiešajú sa tam žiadni ďalší operátori. Je tam garantovaná stabilita pripojenia a naozaj vieme zákazníkom poskytnúť kvalitnú službu, druhú najlepšiu po optike.
LTE odporúčame všade tam, kde nie je optika,  LTE je vhodnou alternatívou. Výhodou je, že cez túto službu vieme poskytovať aj plnohodnotnú digitálnu televíziu. Zákazník môže mať pri tomto pripojení dve služby. 

Seriál podcastov Čaj o 4tej o zaujímavostiach zo sveta telekomunikácií a IT vzniká na základe spolupráce Omediach.com so Swanom.