Musk prišiel s ďalším argumentom pre zrušenie kúpy Twitteru, žiada odklad súdu

Musk prišiel s ďalším argumentom pre zrušenie kúpy Twitteru, žiada odklad súdu Reprofoto youtube Impetos

Americký miliardár Elon Musk zaslal internetovej spoločnosti Twitter ďalší list, v ktorom sa opäť usiluje o zrušenie dohody o prevzatí firmy za 44 miliárd dolárov.

Podľa súdnych dokumentov Musk tiež požiadal o zhruba mesačný odklad súdneho konania v tejto kauze, ktoré sa má začať v polovici októbra. Svoje argumenty pre zrušenie dohody Musk v liste rozširuje o tvrdenie bývalého šéfa bezpečnosti Twitteru Peitera Zatka, že podnik uprednostňuje rast počtu užívateľov pred obmedzovaním spamu a poskytuje nepravdivé informácie o svojom kybernetickom zabezpečení.

Pokiaľ sa tieto obvinenia potvrdia, potom Twitter porušil niektoré podmienky dohody o prevzatí, tvrdia Musk a jeho právnici v liste datovanom 29. augusta. Twitter však uviedol, že žiadny zo svojich zmluvných záväzkov neporušil, a zopakoval, že chce presadiť dokončenie transakcie za dohodnutú cenu.

Prvý list o ukončení dohody zaslali Musk a jeho právnici firme Twitter 8. júla. Zrušenie dohody vtedy zdôvodnili tým, že firma neposkytla údaje ohľadom falošných a spamových účtov na svojej rovnomennej sociálnej sieti. Twitter následne Muska zažaloval. Obvinil ho z porušenia podmienok dohody a požiadal súd, aby nariadil dokončenie transakcie za dohodnutú cenu. Musk podal protižalobu a požaduje, aby mu súd kvôli údajnému porušeniu podmienok Twitterom umožnil odstúpiť od dohody bez zaplatenia dohodnutého poplatku vo výške jednej miliardy dolárov. Súdne konanie by malo začať 17. októbra.

Musk sa na kúpe spoločnosti Twitter dohodol tento rok v apríli. Firma označuje Muskove dôvody na zrušenie dohody iba za zámienky a jeho postup podľa nej súvisí skôr s poklesom cien akcií na burze. Podľa dohody by mal Musk za každú akciu Twitteru zaplatiť 54,20 dolára. Pondelkové obchodovanie na burze pritom cena akcií Twitteru uzavrela na zhruba 40 dolároch.

Musk je šéfom automobilky Tesla a najbohatším človekom na svete. Podľa indexu miliardárov, ktorý zostavuje agentúra Bloomberg, dosahuje aktuálna hodnota jeho majetku 251 miliárd dolárov.