Na zabití vojenského blogera sa podieľal aj muž z Ukrajiny, tvrdí ruská FSB

Na zabití vojenského blogera sa podieľal aj muž z Ukrajiny, tvrdí ruská FSB Reprofoto Vladlen Tatarskij

Ruská tajná služba FSB zverejnila podrobnosti z vyšetrovania výbuchu v kaviarni v Petrohrade zo začiatku apríla, pri ktorom zahynul vojenský bloger vystupujúci pod menom Vladlen Tatarskij. Okrem už zadržanej Darji Trepovovej sa na čine, ktorý Moskva označuje za teroristický, podieľal aj Ukrajinec Jurij Denysov, tvrdí podľa agentúry RIA Novosti FSB. Čin Rusko prisudzuje ukrajinským tajným službám, Kyjev podiel odmieta.

Ukrajinec Denysov podľa správy FSB pricestoval do Moskvy z Kyjeva cez Lotyšsko vo februári. Po útoku z 3. apríla potom odišiel do Turecka cez Arménsko. Ruské tajné služby zverejnili spolu s ďalšími podrobnosťami aj fotografiu muža či jeho doklady.

Bloger Tatarskij, vlastným menom Maxim Fomin, zahynul pri explózii v kaviarni počas takzvaného vlasteneckého večera. Ruské úrady následne zadržali podozrivú Trepovovú a uviedli, že čin naplánovali ukrajinské rozviedky v súčinnosti so spolupracovníkmi väzneného ruského opozičného predstaviteľa Alexeja Navalného. Niektorí západní pozorovatelia aj kyjevskí predstavitelia tvrdia, že výbuch nebol dielom Ukrajiny, ktorá čelí ruskej invázii, ale naopak súčasťou širšej eskalácie vnútorných konfliktov v Rusku.

Dvadsaťšesťročná Trepovová podľa ruských vyšetrovateľov odovzdala Tatárskemu v kaviarni sošku, ktorá mala v sebe nastraženú výbušninu. Žena je teraz vo väzbe.