Ako sa zbaviť nevyžiadaných volaní a aké možnosti majú telemarketingové spoločnosti (VIDEO)

Ako sa zbaviť nevyžiadaných volaní a aké možnosti majú telemarketingové spoločnosti (VIDEO) Reprofoto 4kast

Ak sa vám na telefóne objaví predvoľba 0888, pravdepodobne ide o komerčné volanie. Tento prefix zaviedol Regulačný úrad pred niekoľkými mesiacmi. Riaditeľ odboru štátneho dohľadu elektronických komunikácií Dušan Mozola v rozhovore s šéfom marketingu 4ky Rolandom Kyškom vysvetľuje, ako sa zbaviť nevyžiadaných volaní, aké možnosti majú naopak marketingové spoločnosti a ako funguje nový register na www.nevyziadanevolania.sk.

Regulačný úrad zaviedol v roku 2022 predvoľbu 0888 pre marketingové volania a následne Regulačný úrad vytvoril aj webovú stránku nevyziadanevolania.sk, kde sa ľudia môžu zaregistrovať so svojim telefónnym číslom, ak nechcú prijímať marketingové volania.

Aká bola pohnútka vzniku takejto stránky?

„Bol prijatý nový zákon o elektronických komunikáciách a pri jeho tvorbe sme sa snažili, aby sme čo najviac ochránili spotrebiteľa pred nevyžiadanými volaniami, pretože všetci vieme, že marketingové volania, tzv. telesales, sú na Slovensku úplne bežná prax, a mnohí z nás tieto volania nemáme radi. Často je to otravné, keď nám niekto volá a stále nám niečo ponúka. Hlavná pohnútka bola chrániť zákazníkov telekomunikačných operátorov pred takýmito volaniami, pokiaľ ich nechcú.

Čo teda znamená predvoľba 0888?

Ak vám niekto volá s ponukou, tak vy už na displeji svojho telefónu vidíte, že ide o takýto hovor a môžete sa rozhodnúť, či taký hovor príjmete alebo nie.

Aký je druhý ochranný nástroj?

Je to registrácia telefónneho čísla na stránke nevyžiadanevolania.sk, ktorá vám umožňuje pridať vaše číslo do databázy. Vykonávatelia telemarketingových aktivít sú povinní overiť, či vaše číslo je v tejto databáze, inak by porušili zákonnú povinnosť. S tým, že ten, kto vykonáva telesales, nemá prístup k celej databáze. Je to len individuálny dopyt s konkrétnymi číslami.

Je možné sa do databázy zaregistrovať aj s pevnou linkou? Lebo dobre vieme, že práve seniori sú menej odolní voči takýmto aktivitám?

Do databázy sa môžu zaregistrovať úplne všetky slovenské čísla – mobilné ale aj čísla pevných liniek.

Ako prebieha takáto registrácia?

Otvoríte si stránku nevyziadanevolania.sk. Na prvej strane uvidíte menu a hneď prvá voľba je účastník, odkiaľ sa dostanete do registračného formulára, kde si zapíšte svoje telefónne číslo, ktoré sa následne overí - musíte zavolať na bezplatné telefónne číslo, na ktoré sa ozve automatická hláška a následne môžete pokračovať v registrácii. Tento ochranný prvok sme zaviedli, aby v databáze neboli zneužívané registrácie. Po overení vás stránka presmeruje na zoznam 14 marketingových oblastí, z ktorých si môžete vybrať tie, z ktorých nechcete prijímať telemarketingové ponuky, môžete vybrať aj všetky. Je tam napríklad energetika, predaj a prenájom nehnuteľnosti, poisťovníctvo, finančné služby …
Keď je zákazník zaregistrovaný, už by mu nemali volať?

Ten, kto tieto hovory vykonáva je na základe zákona povinný si tieto čísla overovať v tomto zozname, pokiaľ to číslo tam je, volať mu nesmie.

Ak sa zaregistrujem a aj napriek tomu mi niekto zavolá. Čo mám robiť?

Na takéto volajúce číslo môžete podať podnet na RU. Dá sa to urobiť prostredníctvom stránky nevyziadanevolania.sk. V podnete napíšete číslo aj dôvod a úrad váš podnet preverí.

Zaregistrovali ste už nejaké podnety?

Registrujeme už stovky podnetov na nevyžiadané volania. Je našou povinnosťou každý jeden prešetriť. V prípade, ak zistíme porušenie zákona, tak uložíme pokutu. Minimálna sadzba je 200 eur, ale môže sa vyšplhať až do 5 percent obratu danej spoločnosti.

Koľko ľudí sa prihlásilo do takéhoto zoznamu?

K polovici mája sme registrovali vyše 19 tisíc a ten počet od vtedy stále rastie.

O ktoré oblasti blokovania je najväčší záujem?

90 percent účastníkov si vyznačuje všetky kategórie, to znamená, že nechcú byť kontaktovaní so žiadnymi telemarketingovými ponukami. Tých zvyšných 10 percent si vyberá nejaké preferencie.

Ste spokojný s týmto projektom?

Áno, myslím si, že sa stále posúvame ďalej k vyššej ochrane občanov pred nevyžiadanými volaniami.

Existujú nejaké výnimky?

Pri registrácii existuje niekoľko výnimiek, kedy vám môže telemarketingová spoločnosť zavolať aj v prípade, ak to číslo máte uvedené v tom zozname. Napríklad ak ste si kupovali cez e-shop vysielač, v rámci registrácie ste uviedlo číslo a po doručení tovaru vám môže e-shop zavolať bez predvoľby a bez toho, aby si overoval, či vaše číslo je v zozname, s ponukou ďalšieho tovaru – napríklad sáčky do vysávača, alebo nejaké príslušenstvo, či výkonnejší model. Ďalší prípad je, že operátor môže svojim zmluvným zákazníkom volať s ponukou, napríklad rozšírenia služieb.
Tretia výnimka je, keď ste sa obrátili na cestovnú kanceláriu, že máte záujem o ponuku dovoleniek. Ak ste pri takejto požiadavke zadali telefónne číslo, tak vám môžu zavolať, aby si upresnili preferencie, alebo niečo podobné.
Aj pri týchto výnimkách má účastník právo namietať takéto volanie. A to tak, že počas hovoru môžete volajúcemu povedať, že si takýto hovor neželáte. Jeho zákonnou povinnosťou je, aby vám preukázateľne potvrdil vašu námietku a následne vám už nevolal. Táto námietka by mala byť preukázateľná, mali by ste ju dostať v nejakej písomnej forme, SMSkou, mailom, poštou.