Kto je dobrý influencer a aký má vplyv na dieťa?

Do života detí veľmi intenzívne vstupujú prostredníctvom sociálnych sietí aj neznámi ľudia, tzv. influenceri. Bývajú pre nich stelesnením úspechu, popularity a krásy. Ovplyvňujú ich správanie a myslenie. Môžu mať v krehkom období dospievania dokonca dopad na ich sebahodnotu, vnímanie vlastného tela a tiež porozumenie reálneho života. Preto je dôležité, aby si deti dokázali z množstva „online celebrít“ tie, ktoré ich dokážu ovplyvňovať pozitívnym smerom.

Text je súčasťou spolupráce Omediach.com a programu Beznastrah.online od Orangeu, ktorého cieľom je vzdelávať dospelých o tom, ako môžu chrániť deti a mladých pred negatívnymi dopadmi používania digitálnych médií. Program prináša užitočné informácie a rady odborníkov, bezplatnú online poradňu a rovnomennú praktickú publikáciu pre rodičov. Súčasťou programu sú aj materiály pre učiteľov.

Ak dieťa trávi hodiny na TikToku, Instagrame či Youtube, s veľkou pravdepodobnosťou už nejakých influencerov sleduje. Výskum ukázal, že až 65 percent rodičov má obavy, že život, ktorý je deťom zobrazovaný cez online svet, im dáva nereálny obraz o skutočnom živote. Navyše sa ukázalo, že aj rodičia majú zmätok v tom, ako posudzovať jednotlivých influencerov. Takmer 70 percent rodičov priznalo, že je pre nich ťažké určiť, či sú niektorí influenceri a ich videá vhodné pre ich deti.

Pri výbere influencerov zapnite kritické myslenie

Otvorené rozhovory s deťmi a podpora v rozvoji digitálnej gramotnosti doma či v školách sú kľúčovými premennými, aby deti dokázali čo najlepšie prospievať v digitálnom priestore. Ak chcete podporiť kritické myslenie detí pri výbere obsahu, ktorý na sociálnych sieťach sledujú, môžete začať diskusiu s týmito základnými otázkami:

  • Prečo máš rád tohto influencera?
  • Chápeš, že to, čo vidíš online, nie je vždy a všetko pravda?
  • Zarába influencer, ak má viac videní, viac lajkov alebo viac kliknutí?
  • Vieš rozoznať reklamný obsah influencera?
  • Myslíš, si, že životný štýl influencera odráža skutočný život?
  • Čo myslíš, koľko času strávil influencer vytvorením tohto videa?
  • Aký je účel videa? Prečo hovorí o tejto téme?

Na sociálnych sieťach majú deti možnosť spoznať množstvo inšpiratívnych osobností, ktoré zdieľajú zaujímavé informácie zo sveta športu, zdravia, približujú ľuďom cestovanie, odlišné kultúry či rôzne zaujímavé koníčky a aktivity, ku ktorým by sa deti v bežnom živote s veľkou pravdepodobnosťou nedostali. Ako ich nájsť?

Koho teda sledovať? Môžete sa vy ale aj vaše deti inšpirovať našim výberom slovenskych influencerov, ktorých sa oplatí sledovať

Podľa čoho spoznáte inšpiratívneho influencera

Dobrý influencer je hybnou silou k pozitívnym veciam v živote tých, ktorí ho sledujú. Môže ich inšpirovať k zdravému životnému štýlu, cvičeniu, zdravej strave, učeniu a sebarozvoju, dobročinnosti, lepším vzťahom, odvahe hovoriť o dôležitých veciach, ktoré sú v spoločnosti tabu, alebo starostlivosti o svoje mentálne zdravie. Možností na pozitívne vnímanie sveta okolo seba a prístup k nemu je veľa. V každom prípade by mal byť pre dieťa inšpiráciou, ako byť v niečom lepším človekom alebo ho príjemným spôsobom zabávať. Aj smiech je liečivý a pre zdravú psychiku človeka veľmi dôležitý.

Ďalším kritériom môže byť autenticita. Čím viac je influencer prirodzený a neukazuje sa len v tom najlepšom svetle, ale delí sa aj o svoje zlyhania či zlé dni, nepoužíva neustále filtre na zakrytie svojich fyzických nedokonalostí, o to hodnotnejší vo svete dieťaťa môže byť.

Nestraťte influencerov vašich detí z dohľadu

Deti počas dospievania zažívajú veľký tlak zo strany rovesníkov a vynakladajú obrovské úsilie, ako medzi nimi zapadnúť. Tento tlak sa vplyvom influencerov na sociálnych sieťach ešte zvyšuje. Ak chcete byť stále v obraze, kto na sociálnych sieťach na vaše dieťa denne pôsobí, koho názory preberá a kto je pre neho naozaj vzorom, držte sa tohto pravidla: sledujte toho, koho sleduje na sociálnej sieti vaše dieťa. V takom prípade vám s veľkou pravdepodobnosťou nič zásadné neunikne.